Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

H δεκαετία που άλλαξε τον τρόπο που ζούμε

Ρωσία και Πούτιν.
Χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες κατάφερε να κάνει, δέκα χρόνια πριν, αυτό που ελπίζουν σήμερα οι Αμερικανοί να κάνει ο νέος Πρόεδρός τους. Υπερβολές; Απλώς φέρτε στο μυαλό σας τη Ρωσία που του παρέδιδε ο Γιέλτσιν.

Κίνα .Η νέα υπερδύναμη
Η πολυπληθέστερη και τέταρτη σε έκταση χώρα στον κόσμο διαθέτει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον πλανήτη, πυρηνικά όπλα, μια μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και έναν στρατό 2,3 εκατομμυρίων. Η «νέα Κίνα» είναι έτοιμη πλέον να κυριαρχήσει.

Ομπάμα. Η ελπίδα
Η υποψηφιότητά του σκόρπισε ελπίδα, ακόμη και οπαδικά συναισθήματα, σε ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ η συντριπτική του νίκη χαιρετίστηκε ως ελπιδοφόρο μήνυμα για αλλαγές που θα ξεπερνούσαν τα σύνορα των ΗΠΑ.

Επιστροφή στο μέλλον
Οι αναβιώσεις στο ντιζάιν, τη μουσική και τη μόδα ήταν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

Τα φάρμακα της ευτυχίας
Μπορεί τη δεκαετία που τελειώνει να έγιναν σημαντικά βήματα στην ιατρική και τις θεραπευτικές αγωγές, όπως η ανακάλυψη του εμβολίου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση προσώπου, εκείνο όμως που τη χαρακτήρισε ήταν η γιγάντωση του φαρμακευτικού μάρκετινγκ.

Ο πλανήτης σε δίαιτα
Η γαστρονομία έγινε κομμάτι της λαϊκής κουλτούρας. Οι σεφ υποδύθηκαν τον ρόλο του σταρ. Και το να τρέφεσαι σωστά θεωρείται πλέον ένδειξη εξυπνάδας. Tο φαγητό δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο της μόδας.

Τα νέα μεγάλα έργα
Αν υπάρχει μία δεκαετία η οποία άλλαξε τον συγκοινωνιακό χάρτη της Ελλάδας, αυτή είναι αναμφισβήτητα αυτή που τελειώνει. Ούτε λίγο ούτε πολύ, στη χώρα έγιναν τόσα έργα όσα δεν είχαν πραγματοποιηθεί στο σύνολο του περασμένου αιώνα.

Η εκδίκηση της φύσης
Την τελευταία δεκαετία, η "πράσινη" συμπεριφορά έπαψε να απασχολεί μόνον κάποιους "περίεργους" που φορούσαν σανδάλια, κατασκήνωναν στις ερημιές και διαδήλωναν έξω από εργοστάσια. Το "πράσινο" επηρέασε τα τρόφιμα, τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, ακόμη και το μάρκετινγκ

Το μέλλον της ζωής
Βλαστοκύτταρα, προεμφυτευτικός έλεγχος, μοριακή διάγνωση και άλλες ανακαλύψεις αποτελούν, πλέον, το σήμερα της επιστήμης και υπόσχονται όσα κάποτε θεωρούνταν θαύματα.

Παγκόσμιο χωριό
Το ίντερνετ άλλαξε τη ζωή μας με πολλούς τρόπους. Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες μας επιτρέπουν με εύκολα εργαλεία να δημιουργήσουμε το εικονικό μας «σπίτι» και έπειτα να συντηρούμε το περιεχόμενό του, την άλλαξε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Το νέο κραχ
Οι προειδοποιησεις για την παγκόσμια οικονομία υπήρχαν, αλλά οι περισσότεροι επέλεγαν να κρατήσουν κλειστά τα αυτιά και τα μάτια τους και να τις αγνοούν επιδεικτικά.

Οι ζωές των άλλων
Ανακηρύχθηκε επίσημα ως «το νέο σινεμά» λόγω της επιτυχίας των τηλεοπτικών σειρών, χάρισε στον μέσο πολίτη τα 15 λεπτά διασημότητας, που του αναλογούν, μέσω των ριάλιτι και πρόλαβε τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη νικώντας κατά κράτος τη σαρωτική επέλαση του ίντερνετ. Χωρίς υπερβολή, ό,τι δεν κατάφερε μέσα σε 70 χρόνια από την εμφάνισή της η τηλεόραση, το πέτυχε μέσα στη δεκαετία που τελειώνει.

Ευρώ.Το νέο δολάριο
Η γέννησή του την 1η Ιανουαρίου 1999 ταυτίστηκε με μεγάλες προσδοκίες, αλλά και έντονη δυσπιστία για την επιτυχία του εγχειρήματος. Μέχρις στιγμής, η σταθερότητα που προσφέρει έχει κάνει τους «ευρωσκεπτικιστές» να σιωπούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου