Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Πρόταση Δημιουργικών Πολιτών: Ταμείο Επόμενων Γενεών

Η Ιδέα.

Ένας φορέας με τίτλο Ταμείο Επόμενων Γενεών, (με μορφή α.ε.), είναι η πρότασή των Δημιουργικών Πολιτών για την συμμετοχή του Δημοσίου στην υλοποίηση όλων των μεγάλων και μικρών αναπτυξιακών έργων και την δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Η πρόταση των Δημιουργικών Πολιτών είναι να δημιουργηθεί ένας φορέας με τίτλο Ταμείο Επόμενων Γενεών, στο οποίο θα μεταβιβάσει το Δημόσιο όλα όσα σήμερα σκοπεύει να πουλήσει, (δηλαδή να ξεπουλήσει με τις χαμηλές σημερινές αξίες).

Έτσι το ΤΕΓ θα συμμετέχει με ένα σεβαστό ποσοστό στην αξιοποίηση των περιουσιακών αυτών στοιχείων, χρησιμοποιώντας και ένα σημαντικό μέρος του καλυμμένου με τουριστικά ακίνητα ομολόγου που θα εκδοθεί.

Οι συμμετοχές αυτές μέσω του ΤΕΓ θα αποτελούν τις συμμετοχές του Δημοσίου στα αναπτυξιακά έργα και θα συμβάλουν στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Στο Δημόσιο αυτό Ταμείο Επόμενων Γενεών α.ε. θα είναι εύκολα δυνατή η μεταβίβαση Δημοσίων εκτάσεων, χωρίς να απαιτείται η πώλησή τους.

Με το ΤΕΓ θα συμμετέχει το Δημόσιο :

Στα αναπτυξιακά έργα των περιφερειών και των δήμων του «Καλλικράτη» με ΣΔΙΤ.
Στα μεγάλα έργα υποδομής (δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες κλπ)
Στα μεγάλα τουριστικά projects, με τη συμμετοχή των τραπεζών ή και άλλων επενδυτών.
Στα μεγάλα τουριστικο-οικιστικά projects, (με Π.Ε.Ρ.ΠΟ.), επίσης με τη συμμετοχή των τραπεζών ή και άλλων επενδυτών.
Στον εκσυγχρονισμό των σημαντικών τουριστικών μας μονάδων, για να μην οδηγηθούν στην εκποίηση λόγω της παλαιότητάς τους.
Το Ταμείο Επόμενων Γενεών θα πρέπει να διοικείται με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.

Θα έχει, πιθανόν, τη δομή τραπεζικού φορέα και σκοπός του θα είναι η δημιουργία πλούτου για τις επόμενες γενεές.

Πιστεύουμε ότι το ΤΕΓ, θα δημιουργήσει σημαντικό πλούτο, η αύξηση του οποίου, θα βοηθήσει τις επόμενες γενεές να εξοφλήσουν σημαντικό μέρος από τα χρέη που τους έχουμε φορτώσει και να αυξηθεί σημαντικά το ΑΕΠ.


Η στελέχωση και η διαχείριση του, εννοείται ότι πρέπει να εξασφαλίζεται με διαφανείς διαδικασίες.

Οι αμοιβές των στελεχών θα γίνεται με μικρούς μισθούς και ποσοστό στα κέρδη.


Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

Κάλυψη ομολόγου

Η έκδοση του αναπτυξιακού ομολόγου θα καλύπτεται από τα τουριστικο-οικιστικά projects. Δηλαδή:

1. Από τα τουριστικο-οικιστικά projects σε μαρίνες - συνολικά, περίπου 20.000 υπερπολυτελείς κατοικίες.

2. Από τα τουριστικο-οικιστικά projects πυκνής δόμησης sun set view (μορφής Σαντορίνης, Φολεγάνδρου κ.ά.) - περίπου 60.000 υπερπολυτελείς κατοικίες.

3. Από τα ακίνητα της «επιχειρηματικής» αξιοποίησης εκατοντάδων μεμονωμένων ακινήτων του Δημοσίου.

4. Από ακίνητα πού ήδη υπάρχουν (αυτά δεν χρειάζεται να πωληθούν, δηλαδή να ξεπουληθούν στις πολύ χαμηλές σημερινές τιμές).

Στην Ελλάδα «δεν υπάρχουν λεφτά», υπάρχει όμως πλούτος που μπορεί να αποδώσει πολλά λεφτά.

Χρήση ομολόγου

1. Πληρωμή ποσοστού μισθών και συντάξεων του Δημοσίου (π.χ., το 50% των πάνω από τα 2.000 ευρώ).

2. Εξόφληση ΟΛΩΝ των υποχρεώσεων του Δημοσίου.

3. Χρηματοδότηση των περιφερειών και δήμων του «Καλλικράτη» για αναπτυξιακά έργα.

4. Χρηματοδότηση (μέσω τραπεζών, μετά από business plan) μεγάλων τουριστικών projects.
Η εμπλοκή των τραπεζών θα τους αποφέρει μεγάλα οφέλη. Θα λύσει και το πρόβλημα της ταμειακής τους ρευστότητας. Το πρόβλημα του χρέους δεν λύνεται με δανεικά.

5. Εκσυγχρονισμός τουριστικών μονάδων, που τώρα οδηγούνται στην εκποίηση σε πολύ χαμηλές τιμές.

6. Χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής (δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες κ.λπ.). Έτσι, τα κέρδη από τη μελλοντική εκμετάλλευση θα μείνουν στην Ελλάδα. Δεν θα φύγουν έξω.

7. Χρηματοδότηση μεγάλων οικιστικών τουριστικών projects (έχουν μελετηθεί αντίστοιχα projects της Ισπανίας για την αποφυγή των λαθών και των ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ επιπτώσεων - π.χ. νέα εκμετάλλευση Fractional για αξιοποίηση όλον το χρόνο).

8. Χρηματοδότηση μεγάλων οικιστικών μαρίνων για δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

9. Δημιουργία κλειστών θέσεων πάρκινγκ για να ελευθερωθούν οι δρόμοι των ελληνικών πόλεων και προαστίων από τα χιλιάδες αυτοκίνητα, δηλαδή δημιουργία ανθρώπινων πόλεων με πολλά θετικά οφέλη (πράσινο, μείωση ρύπων, αύξηση τουριστικής κίνησης κ.λπ.). Απαιτούνται πιο πολλές από 800.000 θέσεις, δηλ. 8.000 ακίνητα των 100 θέσεων.

10. «Επιχειρηματική» αξιοποίηση εκατοντάδων μεμονωμένων ακινήτων του Δημοσίου, π.χ., μέγαρο αστυνομίας στη Συγγρού, παραλιακό γυμναστήριο Μοσχάτου, νηπιαγωγείο Ταύρου κ.ά.

11. Αγροτική ανάπτυξη μέσω της μεγιστοποίησης του ρόλου των παραγωγών, στους οποίους πρέπει να καταλήγει τουλάχιστον το 60% της λιανικής τιμής πώλησης των προϊόντων. Ο μόνος δοκιμασμένος τρόπος για να γίνει αυτό είναι το ολλανδικό σύστημα της πώλησης των προϊόντων σε «δημοπρατήρια» σε χονδρεμπόρους - διακινητές. Τα γνωστά «ρολόγια». Σύστημα που ήδη λειτουργεί επιτυχώς πάνω από εκατόν πενήντα χρόνια στην Ολλανδία, με πολλαπλά οφέλη.

12. Χρηματοδότηση κατασκευής 160-200 μικρών σκαφών με 50-60 καμπίνες για μικρές, κυκλικές, ημερήσιες κρουαζιέρες στα μικρά ελληνικά νησιά.

΄Εκδοση ομολόγου

Έκδοση καλυμμένου, εγγυημένου από ακίνητα Δημοσίου, ομολόγου εσωτερικής κυκλοφορίας (ανωνύμων-στον κομιστή), ύψους 48 δις €, 10ετούς διάρκειας, με επιτόκιο, π.χ. euribor +1,5%. Η εκτύπωση του ομολόγου θα διασφαλίζει τη μη παραχάραξή του.

Τα ακίνητα του Δημοσίου που θα το καλύπτουν άλλα υπάρχουν (πολλά από αυτά είναι αυτά που ζητούν να πουλήσουμε) και άλλα, τα περισσότερα, θα δημιουργηθούν, θα κατασκευαστούν, ώστε να δώσουν δουλειά σε χιλιάδες εργάτες.

Θα κατασκευαστούν σε εκτάσεις του Δημοσίου όχι μεγάλης αξίας ή σε οικόπεδα που θα ανταλλαγούν με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Οι τίτλοι του ομολόγου δεν θα πωληθούν από το Δημόσιο, αφού αυτό θα μεγάλωνε το πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς. Θα διατεθούν κυρίως για αναπτυξιακούς σκοπούς, αλλά και για –εν μέρει-κάλυψη μισθοδοτικών και άλλων αναγκών του Δημοσίου.

Θα κυκλοφορήσει έτσι, έμμεσα, ρευστό στην αγορά και θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί ανάπτυξη χωρίς το φόβο πληθωριστικών φαινομένων.

Το Δημόσιο θα ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος, πιθανότατα και ολόκληρο, αυτού του ομολόγου από την είσπραξη του Φ.Π.Α., τους όποιους άλλους φόρους και, κυρίως, από την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μεγάλη αύξηση του Α.Ε.Π..

Η έκδοση θα γίνει σε τίτλους των 1, 2, 15, 75, 150 € (1 δις τεμάχια επί 1 € συν 1 δις τεμ. επί 2 € συν 1 δις τεμ. επί 15 € συν 200 χιλ. τεμ. επί 75 € και 100 χιλ. τεμ. επί 150 €)= 48 δις €.

Επί των τίτλων θα αναγράφεται η αντίστοιχη αξία για κάθε ένα χρόνο, ενώ –λόγω της μικρής ομολογιακής αξίας των τίτλων- θα είναι δυνατή η καθημερινή κυκλοφορία τους.

Στη λήξη τους οι κάτοχοι θα αποκτούν ακίνητα με 30% έκπτωση σε σχέση με τους άλλους αγοραστές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου