Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Δυστυχώς δεν είναι έτσι κ. Πρωθυπουργέ.

Γρηγόρης Νικολόπουλος


«Επιμονή, καινοτόμα προσέγγιση, απόλυτη αφοσίωση στους στόχους και δουλειά είναι η συνταγή. Συνεχής και ειλικρινής εξήγηση στους συμπολίτες μας για την κατάσταση που επικρατεί, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και για κάθε μας επιλογή». Αυτά είπε ο Πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Ας τα δούμε ένα ένα:

Επιμονή και απόλυτη αφοσίωση στους στόχους

Η κυβέρνηση έχει πάρει πίσω σχεδόν όλες τις εξαγγελίες της δεν έχει καταφέρει να περάσει καμία απο τις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε και έχει ουσιαστικά παραιτηθεί απο την προσπάθεια λόγω των αντιδράσεων των υπουργών, των βουλευτών, του κόμματος και των συνδικαλιστών.

Καινοτόμα Προσέγγιση

Καμία καινοτομία δεν έχουμε δεί ώς τώρα. Αντίθετα ακολουθούμε πιστά την συνταγή της αυστηρής λιτότητας που περιγράφεται σε όλα τα εγχειρίδια οικονομικών του πρώτου έτους σπουδών. Και ενώ έχει αποδειχθεί αποτυχημένη, επιμένουμε να την ακολουθούμε ακόμη.

Συνεχείς εξήγησεις

Δεν έχει εξηγήσει κανείς ποτέ τι ακριβώς εξυπηρετεί το πρόγραμμα που εφαρμόζεται, το οποίο αποσκοπεί στην εσωτερική πτώχευση ώστε να αποφευχθεί η εξωτερική. Αυτό αποδεικνύεται απο την ύφεση, το κλείσιμο επιχειρήσεων, την ανεργία. Όσον αφορά στις επιλογές δεν έχει ανακοινωθεί – αλλά το βιώνουμε όλοι – οτι επιλογή της κυβέρνησης είναι η διατήρηση του δημόσιου τομέα και η μεταφορά του βάρους των ελλειμμάτων στους ιδιώτες.

Δουλειά

Όσον αφορά στη δουλειά, μερικοί υπουργοί, όπως ο Παπακωνσταντίνου και ο Λοβέρδος δουλεύουν υπερβολικά (χωρίς αποτέλεσμα φυσικά) ενώ οι περισσότεροι έχουν βαρεθεί να κάθονται (σχεδόν όλοι οι άλλοι). Όσο για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αν η δουλειά του είναι τα συνεχή ταξίδια χωρίς εμφανή σκοπό, τότε μπορούμε να πούμε οτι σκίζεται.

Αν τα πράγματα ήταν όπως τα λέτε θα είχαν γίνει τα εξής:

- Αν είχατε επιμονή και προσήλωση στους στόχους, θα είχατε ανοίξει τα επαγγέλματα, θα είχατε απελευθερώσει τις αγορές, θα είχατε περιορίσει τον δημόσιο τομέα και τις υπηρεσίες του. Κάνατε σε όλα αυτά πίσω.

- Αν είσασταν καινοτόμοι ο στόχος σας θα ήταν να ενισχύσετε τον ιδιωτικό τομέα ώστε να απορροφά ανέργους απο το δημόσιο το οποίο θα περιορίζατε. Θα είχατε ακολουθήσει μια πιο ευφάνταση οικονομική πολιτική η οποία θα ευνοούσε τους εξαγωγικούς κλάδους και τον τουρισμό και θα βηθούσε την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων οποιουδήποτε μεγέθους. Θα απορροφούσατε όλα τα κονδύλια που διαθέτει η ΕΕ και θα περιορίζατε τον δημόσιο τομέα. Θα έπρεπε ήδη να έχουν προσδιορισθεί οι τομείς στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, θα έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει η πράσινη ανάπτυξη και θα έπρεπε ήδη όλοι μας να ξέρουμε τι πρέπει να παράγουμε και που να το πουλήσουμε.

- Αν θέλατε να εξηγήσετε κάτι στο λαό θα έπρεπε ήδη να έχετε εξηγήσει τις επιλογές που υπάρχουν και είναι μόνο μία δηλαδή η εξωστρέφεια ώστε να υποκαταστήσουμε τα δανεικά με έσοδα απο το διεθνές εμπόριο και τον τουρισμό, θα έπρεπε ήδη να έχετε εξηγήσει γιατί δεν καταφέρατε τίποτα στις διαπραγματεύσεις – που υποτίθεται οτι κάνατε με την ΕΕ - θα έπρεπε ήδη να έχετε εξηγήσει ποιοί και γιατί θέλουν την αναδιάρθρωση του χρέους μας και γιατί εμείς δεν τη θέλουμε αλλά και το πώς θα την αποφύγουμε. Θα έπρεπε επίσης να έχετε εξηγήσει γιατί ουδείς τιμωρείται, γιατί η Βουλή παραμένει πολυέξοδη, γιατί το δημόσιο δεν περιορίζεται, γιατί πρέπει οι ιδιώτες να πληρώσουν την καλοπέραση των πολιτικών και των δημοσίων υπαλλήλων.

- Αν η εργατικότητα είναι κριτήριο επιτυχίας, τότε θα έπρεπε να έχετε αλλάξει ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο, τουλάχιστον μια φορά έως σήμερα. Θα έπρεπε ο κάθε υπουργός σας να είναι όλα τα Σαββατοκύριακα στο γραφείο του, θα έπρεπε εκείνο το πινακάκι που κατήρτιζε ο κ. Θ. Πάγκαλος με τις επιδόσεις των υπουργείων να είναι καταπράσινο απο τις επιτυχίες και όχι κατακόκκινο απο τις αποτυχίες.

Και φυσικά κύριε Πρωθυπουργε, θα έπρεπε εσείς ο ίδιος, πρώτος και καλύτερος να μην πάτε διακοπές το Πάσχα στην Ύδρα, αλλά να μείνετε στο γραφείο σας και να υποχρεώσετε όλους τους υπουργούς να συμμετάσχουν σε υπουργικό συμβούλιο το Μεγάλο Σάββατο, ώστε να περάσετε το μήνυμα οτι είναι ώρα για δουλειά και στους υπουργούς και στους πολίτες. “Επικοινωνιακό τρίκ” θα μου πείτε; Το διοικείν δια του παραδείγματος θα σας απαντήσω.

Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα κύριε Πρωθυπουργέ – ανεξάρτητα τι πιστεύετε εσείς ή τι λέτε οτι θέλετε να κάνετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου