μια απάντηση στην κ. Μπατζελή: Προς μια εθνική αγροτική στρατηγική
2010-01-19
Η εξουσία ενίοτε υπερτονίζει την Διαχείριση και όχι την Φαντασία! Xαρακτηριστικό παράδειγμα το δελτίο τύπου της 19ης Ιανουαρίου από την Υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μπατζελή. Το Αγροτικό Ζήτημα της Ελλάδας για να λυθεί όμως απαιτεί τόλμη και Φαντασία!
Eίναι άμεση εθνική ανάγκη να βρούμε σοβαρά επιχειρήματα για να πείσουμε τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Διότι, η πλειοψηφία του αγροτικού πληθυσμού της Ελλάδας σε λίγα χρόνια συνταξιοδοτείται και μια χώρα χωρίς αγροτική παραγωγή είναι μια χώρα οικονομικά εξαρτόμενη και πολιτικά υποτελής!
Πώς θα πείσουμε τους νέους για το μέλλον της γεωργίας; Μόνο ένας τρόπος υπάρχει: προβάλλοντας και προτείνοντας καλλιέργειες με εμπορικότητα και υψηλή προστιθέμενη αξία. Η μαστίχα, η ελιά και το αμπέλι, είναι καλλιέργειες με δυνατότητες αειφόρου ανάπτυξης και με υψηλότατη εξαγωγιμότητα. Η μαστίχα έχει πλήθος εφαρμογών τόσο στη χημεία των τροφίμων όσο και στη χημεία των καλλυντικών. Η Ελλάδα παράγει την καλύτερη ελιά του κόσμου, την Κορωνέικη. Οι ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών (π.χ Ξυνόμαυρο, Λημνιό, Αγιωργήτικο, Μοσχοφίλερο και Ροδίτης) έχουν άριστες οργανοληπτικές ιδιότητες.
Παράλληλα, υπάρχουν και νέες καλλιέργεις εξ’ίσου πολλά υποσχόμενες. Η στέβια (Stevia rebaudiana) είναι ένα μικρό βότανο τα φύλλα του οποίου είναι 30-45 φορές πιο γλυκά από την ζάχαρη! Στις 18.12.2008, οι εταιρείες Coca-Cola Co και PepsiCo έλαβαν έγκριση στις ΗΠΑ για να χρησιμοποιούν την στέβια! Η Γαλλία ενέκρινε σήμερα [!!!] την στέβια την ίδια μέρα με το ΔΤ της κ. Υπουργού (19.1.2010)!!!
Από χημικής άποψης, επιτέλους οι κολοσσοί του χώρου των αναψυκτικών κατάλαβαν ότι το μέλλον βρίσκεται στη φύση και όχι στα χημικά εργαστήρια (π.χ. ασπαρτάμη ή κυκλαμικά που είναι τοξικά). Από τεχνολογικής άποψης, αρχίζει να διαφαίνεται η εποχή που θα καλλιεργούμε φυτά για την διατροφική τους αξία.
Στην Ελλάδα, αντί να καλλιεργούμε βαμπάκι και καπνό, ας ψάξουμε να βρούμε φυτά με υψηλή προστιθέμενη αξία και αποδεδειγμένη ασφάλεια. Κι ας φροντίσουμε επιτέλους να έχουμε προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Προαπαιτούμενα είναι η άμεση εφαρμογή διαδικασιών πιστοποίησης. Για να πάψουμε να πουλάμε χύμα και άρα φθηνά το ελληνικό λάδι στην Ιταλία και οι Ιταλοί να το μεταπωλούν συσκευασμένο εισπράτοντας πολλαπλάσιο κέρδος.
Το μέλλον μπορεί να γίνει ρόδινο αν αποφασίσουμε να απεξαρτηθούμε από την νοοτροπία των επιδοτήσεων. Και καλύτερο εισόδημα θα έχουν οι αγρότες μας και καλύτερες τιμές θα έχουμε ως καταναλωτές! Χωρίς μπλόκα και αντιδικίες χωρίς λογική!
Το αξίζουμε! Το θέλουμε όμως;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου