Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ανεδαφικοί οι στόχοι κυβέρνησης-τρόικας.

ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ανεδαφικούς χαρακτήρισε τους στόχους και τις προβλέψεις της τρόικας ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, μιλώντας για το χρέος και την πολιτική αντιμετώπισής του, σε ημερίδα της Κantor.
Για απουσία σοβαρότητας, οργανωμένου σχεδίου και δημιουργία πνεύματος που καθοδηγεί την κοινωνία, κατηγόρησε κυβέρνηση και τρόικα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος
Για απουσία σοβαρότητας, οργανωμένου σχεδίου και δημιουργία πνεύματος που καθοδηγεί την κοινωνία, κατηγόρησε κυβέρνηση και τρόικα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση και την τρόικα για απουσία σοβαρότητας, οργανωμένου σχεδίου και δημιουργία πνεύματος που καθοδηγεί την κοινωνία και δήλωσε ότι η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα συνεχίζουν να πολιτεύονται με την ελαφρότητα που τα διακατείχε πριν η χώρα βρεθεί υπό διεθνή έλεγχο.

Ο κ. Παπαδόπουλος ισχυρίστηκε ότι δεν είναι δυνατόν να έχει τεθεί στόχος φέτος η μείωση του ελλείμματος στο 7,6%, όταν μόνο οι δαπάνες για τόκους αντιστοιχούν σε έλλειμμα 7,4% και εξέφρασε την ελπίδα του το φετινό έλλειμμα να κλείσει τουλάχιστον στα επίπεδα του 2010.

"Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Δεν μπορεί για το 2015 να προβλέπεται έλλειμμα 3%, όταν μόνο οι τόκοι που πρέπει να πληρώσει το Δημόσιο ανέρχονται στα 20 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος η ελληνική οικονομία θα πρέπει το 2015 να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 7%, γεγονός που ιστορικά δεν έχει γίνει ποτέ".

Αλλαγή του κράτους
Η χώρα χρειάζεται ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης 10ετούς ορίζοντα, που θα ενσωματώσει το μνημόνιο, αλλά θα περιλαμβάνει και δράσεις πέρα από αυτό, τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, θέτοντας πρωταρχικό στόχο την ανάκτηση και πάλι της εμπιστοσύνης των αγορών, με "το να προχωρήσουμε ταχύτατα σε εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων αλλά και αλλαγής του κράτους".

Στο μεταξύ, ισχυρίστηκε ότι η δημόσια διοίκηση είναι "απροσάρμοστη και γερασμένη", τάχθηκε υπέρ της αναλογίας "μια νέα πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις" και απέρριψε ως "ατελέσφορες" τις προτάσεις για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή κυβέρνηση τεχνοκρατών. "Τα κόμματα στην Ελλάδα δεν είναι έτοιμα να συγκυβερνήσουν" είπε, δηλώνοντας όμως, ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση σε ένα πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας, ενώ ο ίδιος θεωρεί αυτονόητο ότι θα ψηφιστεί το μνημόνιο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αφού όσοι αρνηθούν να το ψηφίσουν θα επωμιστούν ιστορικές ευθύνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου