Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Ελλάδα.Τομείς φιλέτα για την ανάπτυξη.

«Αυτή την περίοδο, οι πάντες προσπαθούν να αποφύγουν την Ελλάδα. Ωστόσο, μια προσεκτικότερη ματιά αποδεικνύει ότι η οικονομία της χώρας έχει δυναμική (...) η Ελλάδα μπορεί να παράγει πολλά περισσότερα από φέτα και ελιές».
Με αυτή τη φράση ξεκινούσε το ρεπορτάζ που «ανέβηκε» χθες το απόγευμα στην ηλεκτρονική έκδοση των γερμανικών Financial Times. Την ίδια στιγμή, σε μια άλλη ανάλυση υπογραμμιζόταν ότι αυτό που πάνω από όλα χρειάζεται σήμερα είναι να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική και ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα» -ενστερνιζόμενη, έτσι, το σύνθημα το οποίο έχει διατυπωθεί το τελευταίο διάστημα και από άλλες πλευρές.
Επενδύσεις
Η εφημερίδα εντοπίζει, μάλιστα, έξι τομείς στους οποίους η ελληνική οικονομία εμφανίζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και, φυσυικά, επενδυτικές προοπτικές. Οι τομείς αυτοί είναι οι εξής: ναυτιλία και ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες, μεταφορές και τουρισμός, φαρμακευτική βιομηχανία και πράσινη τεχνολογία. «Η ναυτιλία είναι μια αγορά που αναπτύσσεται παγκοσμίως. Εδώ, οι ελληνικές είναι παρούσες και με καλές βάσεις, κάτι που σημαίνει ότι θα επιβραβευτούν εάν αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται», είναι η δήλωση του Έρικ Χέιμαν, οικονομολόγου της Deutsche Bank, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, αποδεικνύοντας, παράλληλα, με αριθμούς το δυναμικό της ελληνικής ναυτιλίας παγκοσμίως. Όσον αφορά δε τα ναυπηγεία, τονίζεται ότι «υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό», αν και οι επιχειρήσεις εξαρτώνται υπέρμετρα από τις κρατικές επιδοτήσεις.
Σε σχέση με την πράσινη ανάπτυξη, το γερμανικό μέσο διατυπώνει τη θέση του με ιδιαιτέρως γλαφυρό τρόπο, παραπέμποντας, μάλιστα, σε μια ιδέα που είχε διατυπώσει πρόσφατα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Κάθε τουρίστας που επισκέπτεται την Ελλάδα -γράφει- μπορεί να διαβεβαιώσει ότι υπάρχει ένα πράγμα σε περίσσεια: ο ήλιος (...) Η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση του προμηθευτή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για όλη την Ευρώπη».
Περίπου προφανή είναι τα πράγματα για τους FTD και στον τομέα του τουρισμού. «Ήδη -αναφέρεται στο ρεπορτάζ- ο τουρισμός είναι ένα από τα μεγάλα στηρίγματα της ελληνικής οικονομίας», ενώ παρατίθεται δήλωση του αναλυτή Γιενς Μπαστιάν, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι «η αραβική άνοιξη ισοδυναμεί με ελληνικό καλοκαίρι». Επίσης, τονίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, με τις κατάλληλες κινήσεις, να προσελκύσει μεγάλες μάζες τουριστών από δυναμικές και πολλά υποσχόμενες αγορές, όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Φάρμακα
Αναμφισβήτητο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, τέλος, οι εκτιμήσεις για τη φαρμακοβιομηχανία -η οποία από την Κομισιόν χαρακτηρίζεται ως ισχυρή εξαγωγική δύναμη- αλλά και τις μεταφορές, η δυναμική των οποίων βασίζεται «στην ελκυστική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, ως σύνορο της Ε.Ε. με τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου