Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Θα τολμήσει να αλλάξει την «παρέα του»

Θα τολμήσει να αλλάξει την «παρέα του» με ικανούς ανθρώπους, ή θα φουντάρουμε όλοι μαζί του;

Γρηγόρης Νικολόπουλος
16 Ιουν 2011



Μετά απο ενα εντυπωσιακό διήμερο που όλοι νομίζαμε κάτι θα γινόταν, δεν έγινε τίποτα και συνεχίζουμε απο εκεί που ήμασταν, σαφώς πιο κοντά στις εκλογές αλλά και αρκετά πιο κοντά στην παύση πληρωμών. Το τι έγινε ακριβώς και το αν λέει ψέμματα ο Παπανδρέου ή ο Σαμαράς, μικρή σημασία έχει. Όλοι τους ξέρουμε πλέον καλά και τους δυο. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει απο εδώ και πέρα.



Αν υποθέσουμε οτι ο Πρωθυπουργός δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε θα πάμε σε εκλογές και Θεός οίδε τι θα προκύψει. (Ενδεχομένως αν πάμε σε εκλογές να μείνουν απλήρωτοι για κανένα μήνα οι δημόσιοι υπάλληλοι ή οι ξένοι πιστωτές διότι λεφτά για να πληρωθούν και οι μέν και οι δε, δεν έχουμε).

Αν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης – που μάλλον θα την πάρει απο τους περισσότερους βουλευτές του - θα εξασφαλίσει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και τη δόση και θα πρέπει στη συνέχεια να το εφαρμόσει και τότε θα μπούμε στα δύσκολα.

Εκ πρώτης όψεως, αυτή η κυβέρνηση - που ο αρχηγός της ήταν μέχρι πριν απο λίγες ώρες έτοιμος να παραδώσει την εξουσία – δεν μπορεί να σταθεί. Ειδικά με τον κόσμο έξω απο τη Βουλή που επιμένει να πιέζει και την αντιπολίτευση να ανεβάζει τους τόνους. Μοναδική ελπίδα η στήριξη απο την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ η οποία όμως κρέμεται σε μια λεπτή κλωστή και είναι έτοιμη να διαλυθεί.

Ας δούμε όμως το σενάριο οτι ο πρωθυπουργός συνεχίζει:

Το ερώτημα είναι αν θα διαμορφωθεί ενα υπουργικό συμβούλιο ισχυρό που μπορεί να προσφέρει ένα όραμα στον κόσμο, που μπορεί να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς του Δημοσίου, που μπορεί να μειώσει το έλλειμμα και που μπορεί τελικά να πετύχει και μια καλύτερη αντιμετώπιση απο τις αγορές και να πάρει πιο δίκαια μέτρα, συμπληρώνοντας τα με ορισμένες απαραίτητες και κρίσμες αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Τίποτα δεν είναι βέβαιον, αλλά αυτό που μπορεί οποιοσδήποτε έμπειρος δημοσιογράφος να προβλέψει είναι το τι θα γίνει ακριβώς, ακούγοντας απλώς και μόνο τα ονόματα των προσώπων που θα αντικαταστήσουν τον κ. Παπακωνσταντίνου, την κυρία Μπιρμπίλη, την κυρία Κατσέλη, τον κύριο Πεταλωτή και μερικούς άλλους υπουργούς, αν φυσικά τολμήσει ο κ. Παπανδρέου να αποχωριστεί τη στενή του παρέα που βύθισε τη χώρα στην άβυσσο.

Ας ελπίσουμε οτι τουλάχιστον αυτό θα το τολμήσει. Έστω και για μια ανατροπή του σκόρ στο 90΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου