Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

μας αφαιρείται ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας

Γ. Παπανδρέου: “μας αφαιρείται ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας”..
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010

Για πρώτη φορά δημοσίως, ο πρωθυπουργός «ομολόγησε» ότι η Ελλάδα έχει απολέσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας. «Όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά, μας αφαιρέθηκε και ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας» ήταν η ακριβής φράση του κ.Παπανδρέου, που προκάλεσε έκπληξη.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία προκειμένου να αποκομίσει την πολιτική στήριξη της Ε.Ε. η ελληνική κυβέρνηση «προσφέρθηκε» να αγοράσει οπλικά συστήματα από τη Γαλλία και τη Γερμανία, σε αντάλλαγμα, σχεδόν χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές, ανυπόστατες. «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο» ξεκαθάρισε ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «θα ήταν περίεργο, να κάνουμε προσπάθεια δημοσιονομικής εξοικονόμησης και την ίδια στιγμή να αγοράζουμε
οπλικά συστήματα

O κ. Παπανδρέου στην εισαγωγική του δήλωση τόνισε πως «όλοι γνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα από καταστροφικές πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος. Βιώνουμε τα αποτελέσματα αυτής της ανεύθυνης πολιτικής στην καθημερινή ζωή. Μπήκαμε στην κρίση και απροστάτευτοι και θαλασσοδαρμένοι».

Και νέα μέτρα, αν χρειαστεί

Ο Πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 4% το 2010. «Πρώτα πρώτα πρέπει να πετύχουμε την εφαρμογή του Προγράμματος ώστε να μην χρειαστούν επιπλέον μέτρα. Και θα κριθεί η αξιοπιστία μας εκεί. Ο στόχος είναι να μπορούμε να προστατεύουμε τους αδύναμους, την ελληνική οικογένειας, που δεν έφταιξαν για την κρίση», υπογράμμισε.

«Αν κάνουμε καλά τη δουλειά μας θα πάμε καλά. Είμαστε αποφασισμένοι γραμμή – γραμμή να δούμε τους προϋπολογισμούς μας, τις σπατάλες, να δούμε τη διαφθορά», πρόσθεσε.

Τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εμπλοκή του ΔΝΤ ο κ. Παπανδρέου είπε τα εξής: «Σε παρόμοιες κρίσεις το ΔΝΤ εκτός ΕΕ έχει δείξει την τεχνογνωσία του. Η ΕΕ δεν έχει την τεχνογνωσία αυτή. Όπως να βοηθήσει στις διοικητικές αλλαγές, π.χ. για τη διαφανή λειτουργία του προϋπολογισμού. Θα είναι χρήσιμη η συνεργασία μας με το ΔΝΤ».

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ζήτησε από το ΔΝΤ την αρωγή του στην τεχνική βοήθεια, και όχι την οικονομική του στήριξη.

Σκληρή επιτήρηση

«Η διαδικασία στην οποία έχουμε μπει είναι μια διαδικασία επιτήρησης. Δεν το κρύβω και δεν πρέπει να το κρύβουμε», παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός.

Σημείωσε δε ότι «έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας αφαιρείται και ένα κομμάτι τις κυριαρχίας μας», αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «κάνοντας τη δουλειά μας θα μπορέσουμε το συντομότερο να πούμε ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη της δικής της τύχης και δεν είναι κάτω από τη σκληρή αυτή επιτήρηση». Κάλεσε μάλιστα όλους να συμβάλουν για την πατρίδα με την εφαρμογή αυτού του Προγράμματος. «Είναι η στιγμή να δείξει κάθε πολίτης τη στήριξή του στο να φύγουμε από αυτήν την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου