Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Η αληθινή ιστορία για το οικονομικό μας πρόβλημα

- Με ξέρετε ότι είμαι πρακτικός άνθρωπος
- Επειδή με πήρε τηλέφωνο μέχρι και η μάνα μου να τις πω " τι είναι το σπρεντ" και τι είναι αυτό το "δημόσιο χρέος και το ΑΕΠ" της ζήτησα μια προθεσμία, άνοιξα το internet και της έφτιαξα μια σχεδόν "αληθινή ιστορία για το οικονομικό μας πρόβλημα " χρησιμοποιώντας τα αληθινά νούμερα αλλά αλλάζοντας τα Δισεκατομμύρια Ευρώ με χιλιάδες τόσο για να το απλοποιήσω όσο και για να μην την τρομάξω.Τα νούμερα είναι έγκυρα (στον βαθμό που μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας μας) και μακάρι να ήταν όπως στην ιστορία χιλιάδες και όχι Δις. (προσέχετε είναι Δις. και όχι απλά εκατομμύρια)
Την μοιράζομαι μαζί σας και αν θέλετε χρησιμοποιείστε την στις δικές σας μανάδες.

Προετοιμάστηκα λοιπόν και πήρα τηλέφωνο.
- Μάνα της είπα, φαντάσου ένα άνθρωπο σαν εμάς, που παίρνει το μήνα 3.650 ευρώ (δηλαδή 14 Χ 3650 = 50.400 ευρώ τον χρόνο )
- Εντάξει μια χαρά είναι , σχολίασε
- Ναι θα μπορούσε να είναι μια χαρά ,αλλά αυτός έχει αναλάβει υποχρεώσεις και έξοδα που είναι 8.800 ευρώ κάθε μήνα (δηλαδή βγάζει 50 αλλά ξοδεύει 105 χιλιάρικα ευρώ το χρόνο).
- Δέν είναι στα καλά του μου σχολίασε η μάνα μου .Ξοδεύει διπλάσια από όσα βγάζει ,αλλά πάλι που τα βρίσκει τα παραπάνω για να τα ξοδέψει.
- Προσπαθεί να τα βρει δανεικά μήνα μήνα από κάτι τοκογλύφους.
-...........
Αλλά το πρόβλημα είναι χειρότερο γιατί σ αυτούς τους τοκογλύφους έχει μαζέψει χρέος από παλιά, άλλες 850 χιλιάδες ευρώ που το ξεπληρώνει και αυτό σιγά σιγά, πάλι με άλλα δάνεια .
- ......... (κάγκελο η μάνα μου).
- Αλλά μην στενοχωριέσαι μάνα ,της είπα εγώ (φοβήθηκα μην μου μείνει ,αφού είχε καταλάβει ποιον εννοούσα με την ιστορία) , τώρα αυτός ο τύπος κατάλαβε ότι δεν πάει άλλο.
Τον σκυλοβρίζουν και κάθε μέρα αυτοί που τον δανείζουν, τον απειλούν (μάλλον φοβούνται μην χάσουνε τα δανεικά) και λίγο η ξεφτίλα ,λίγο που δεν τον δανείζουν ποια εύκολα, φαίνεται να βάζει μυαλό.
- Μα τι μπορεί να κάνει ποια , πρέπει να δουλεύει 20 χρόνια χωρίς να ξοδεύει τίποτα για να ξεχρεώσει. Δέν γίνεται .....
- Κοίτα της είπα ,ξέρει ότι να ξεχρεώσει τελείως δεν γίνεται , αλλά έκανε ένα σχέδιο να πάει ποιο πέρα. Πήγε κατ αρχήν να ζητήσει μια αύξηση από το αφεντικό του και μετά λέει να κόψει λίγο τα έξοδα.
- Πόση αύξηση παιδί μου να πάρει
- Μάνα θέλει να παίρνει 4.000 το μήνα αντί 3.650
- Μα πάλι δεν φτάνουν και ποιος σου λέει ότι μπορεί το αφεντικό να τα δώσει?
- Γιαυτό θέλει και να ξοδεύει μόνο 5.900 τον μήνα αντί 6.500 που ξόδευε πέρυσι και κλαίγεται και στο αφεντικό για την αύξηση.
- ??? Μα πάλι ξοδεύει πολλά παραπάνω από όσα βγάζει και έχει και το παλιό το χρέος.
- ..............(Τώρα το βούλωσα εγώ.)
- Αν είναι φίλος σου και τον αγαπάς ,να του πεις να κόψει και άλλο τα έξοδα του , να βρει μια δεύτερη δουλειά και να προσεύχεται στον Θεό γιατί μόνο με θαύμα σώζεται.
- Εντάξει μάνα θα του το πω .

Από την προετοιμασία μου.
Τι είναι δημόσιο χρέος;
Όταν οι ανάγκες μιας χώρας δεν καλύπτονται από το ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) αυτή χώρα καταφεύγει στον δανεισμό. Το ποσό που χρωστάει διαχρονικά η χώρα ,είναι το δημόσιο χρέος, το οποίο συνήθως εκφράζεται σε ποσοστό του ΑΕΠ.Το ΑΕΠ της Ελλάδας υπολογίζεται περίπου στα 260 Δις το χρόνο.
Τα δημόσια έσοδα από όλες τις πηγές (Φόροι,ΦΠΑ κλπ) ήταν για το 2009 , 50,4 Δις και τα έξοδα περίπου 84 δις .Το έλλειμμα λοιπόν του δημόσιου προϋπολογισμού, μόνο για την προηγούμενη χρονιά ήταν 33 περίπου δις (το 12,7% του ΑΕΠ).
Το Δημόσιο όμως, την περασμένη χρονιά δανείστηκε πολλά παραπάνω από το έλλειμμα , γύρω στα 55 Δις για να καλύψει χρεολύσια παλαιότερων δανείων που έπρεπε να πληρωθούν.
Τα ελλείμματα αφορούν τη διαφορά εσόδων – εξόδων (τα έξοδα περιλαμβάνουν , όπως και στις επιχειρήσεις τους τόκους ,αλλά δεν περιλαμβάνουν τα χρεολύσια) κάθε χρόνο.
Το Σχέδιο Σταθερότητας του Υπ. Οικονομικών προβλέπει αύξηση των εσόδων στα 57 Δις. ,περιορισμό των εξόδων στα 80 περίπου Δις. και επακόλουθη μείωση του ελλείμματος
Χρέος είναι αυτό που χρωστάμε σήμερα συνολικά και προέρχεται από την συσσώρευση των ελλειμμάτων διαχρονικά. Συνήθως το χρέος αυξάνεται πιο γρήγορα από το άθροισμα των ελλειμμάτων, γιατί πολλές φορές τα ελλείμματα δεν περιλαμβάνουν όλες τις δαπάνες.

326 δις. ευρώ επίσημο χρέος του Ελληνικού Δημοσίου για το 2010
+ 30 -40 δις. ευρώ ομόλογα του Δημοσίου, που έχουν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία και οι άλλοι φορείς του Δημόσιου τομέα (το λεγόμενο ενδοκυβερνητικό χρέος- απαιτείται μάλιστα «επικαιροποίηση» του ποσού αυτού)
+25 δις. ευρώ δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο
+8 δις. ευρώ χρέη για «δεδουλευμένα» προς κατασκευαστικές εταιρείες, προμηθευτές των νοσοκομείων και άλλους φορείς
+ 1,7 δις. ομόλογα που θα δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για χρέη προς αυτήν
+1,3 δις. κόστος αποζημιώσεων εργαζομένων στην Ολυμπιακή (άλλο κρυμμένο Βατοπέδι εδώ).
+1,0 δις. κόστος αναδρομικής χορήγησης επιδομάτων (επίδομα Λάφκα, δικαστικοί κλπ)
Σύνολο χρέους έως εδώ: 403 δις. ευρώ !
Αλλά δυστυχώς έχει και άλλα
Στα 403 δις ευρώ πρέπει να προσθέσουμε και 450 δις ευρώ, το αναλογιστικό άνοιγμα των Ασφαλιστικών Ταμείων (τόσα θα μας λείπουν τα επόμενα χρόνια για συντάξεις και δημόσια περίθαλψη ,αν δεν λυθεί το ασφαλιστικό).
Με λίγα λόγια χρωστάμε ένα σύνολο της τάξης του 853 δις. ευρώ!, δηλαδή 77.500 ευρώ για κάθε έναν από τα 11 εκ, Έλληνες!
Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται το πακέτο στήριξης των τραπεζών ύψους μέχρι 28 δις. ευρώ, μέρος του οποίου θεωρείται κάποιας μορφής «επένδυση» στο κεφάλαιο των τραπεζών, ενώ κάποιο άλλο μέρος αποτελείται από εγγυήσεις που θα αναγκασθεί να καλύψει το κράτος.
Ακόμα λίγα απλά μαθηματικά για την κατά κεφαλή επιβάρυνση του δημόσιου χρέους. Από τα 11 εκ. Έλληνες μόνο οι μισοί κάνουν φορολογική δήλωση (δηλαδή μόνο 5,5 εκ. έχουν κάποιο εισόδημα για να συμβάλουν στην εξόφληση του χρέους ) . Αυτό μόνο του κατανέμει την επιβάρυνση για τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό σε πάνω από 150.000/ άτομο. Συνεχίζουμε, από τα 5,5 εκ. που έχουν κάποιο εισόδημα πάνω από 3,5 εκ δηλώνουν εισόδημα κάτω από 1000 ευρώ / μήνα. Μένουν 2 εκατομμύρια σκάρτα με χρέος ανά κεφαλή κοντά στο μισό εκατομμύριο ευρώ ο καθένας ,αλλά μην τους το πείτε γιατί αν καταλάβουν τι τους περιμένει, θα φύγουν (πάλι οι μισοί τουλάχιστον) στο εξωτερικό για να γλυτώσουν .

Spread. Είναι το καθαρό κέρδος στο επιτόκιο δανεισμού. πχ μια τράπεζα δίνει για καταθέσεις 2% επιτόκιο και δανείζει όποιον χρειάζεται τα ίδια χρήματα, με 6%. Η διαφορά 6-2 = 4 είναι το κέρδος της τράπεζας (ή spread).

Μια δύσκολη λύση που μπορεί όμως να μεθοδευτεί είναι α) Επιπλέον μείωση των εξόδων .Κομμένες οι σπατάλες από άκρο σε άκρο το δημοσίου . Κομμένες οι κουρσάρες και οι 15 αστυνομικοί που φυλάνε κάθε δήμαρχο και κάθε κλητήρα . Κομμένες οι δεξιώσεις και τα ταξίδια με 250 άτομα συνοδεία στο Ουζμπεκιστάν .Κομμένη η λογική ότι χρειαζόμαστε για ένα πιστοποιητικό άλλον υπάλληλο να παραλαμβάνει την αίτηση ,άλλο να την πρωτοκολεί ,άλλον να την διαβάζει ,άλλον να γράφει ,άλλον να υπογράφει κλπ . Κομμένες οι συντάξεις στα 42 και οι ανάπηροι που κάνουν δέκαθλο.Κομμένες οι επιχορηγήσεις σε κάθε συντεχνία που εκβιάζει ή έχει κεκτημένα. Κομμένη η πλάκα και ο χαβαλές γενικά στο δημόσιο . β) Εστίαση στην ανάπτυξη, για παραγωγή επιπλέον πλούτου (δεύτερη δουλειά το είπε η μάνα μου) .Βιομηχανία δεν θα κάνουμε ίσως ποτέ αλλά μπορούμε να παράγουμε ενέργεια από ήλιο και αέρα όσο κανείς άλλος, μπορούμε να έχουμε ακόμα ποιο μεγάλες τράπεζες σ όλα τα Βαλκάνια, ποιοτικό τουρισμό όλο τον χρόνο,ακόμα μεγαλύτερη ναυτιλία ,νέα γεωργία που θα ξαναανακαλύψει την αξία του ελαιόλαδου και των κρασιών μας και ιχθυοκαλλιέργειες να τρώει όλη η Ευρώπη, αλλά και βιοτεχνολογία και πληροφορική και σύγχρονα θεραπευτήρια όπου θα θεραπεύουμε όλους τους γείτονες μας αλλά και νέα δίκτυα δρόμων ,σιδηροδρόμων ,λιμανιών τηλεπικοινωνιών με δημόσιες επενδύσεις από το ΕΣΠΑ .Όμως έλεος ,μόνο δίκτυα και νοσοκομεία ,σχολεία κλπ όχι άλλες δημόσιες επιχειρήσεις που στοιχίζουν τετραπλάσια, χρεώνουν πενταπλάσια, και παράγουν τεράστια ελλείμματα συνεχώς. γ) Όχι άλλη φορολογία σ αυτούς που ήδη πληρώνουν (εξαιρούνται από αυτό μόνο οι φοροφυγάδες) ,γιατί αυτό σκοτώνει την ανάπτυξη και μειώνοντας την κατανάλωση ,μειώνει τελικά τα έσοδα από φόρους δ) Οχι άλλη μαύρη οικονομία όχι άλλη φοροδιαφυγή . Ταμειακές και βιβλία εσόδων εξόδων σε όλους - χωρίς καμία εξαίρεση. Τσακίστε στα πρόστιμα γιατρούς ,εργολάβους, εστιάτορες και κουλουρτζίδες που δέν κόβουν αποδείξεις. Κλείστε τους τα ιατρεία και πάρτε τους τις άδειες. ε) Προσευχή να ξυπνήσει η ΕΕ και να αντιληφθεί ότι παίζονται πολλά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη. Η λύσσα των τραπεζιτών της ΕΚΤ και των διορισμένων της κομισιόν για την άτακτη Ελλάδα κρύβει τις δικές τους ευθύνες για την κατάρρευση του παγκόσμιου συστήματος αλλά και την βαθιά τους αδιαφορία για μια άλλη Ευρώπη που ονειρευόμαστε στα νιάτα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου