Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας

Νικηφόρος Μαλεβίτης


Αν έχετε σήμερα 15 λεπτά ελεύθερο χρόνο σήμερα και γνωρίζετε καλά αγγλικά, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε τη χθεσινή ομιλία του επικεφαλής εκπροσώπου του ΔΝΤ στη χώρα μας, Bob Traa, την οποία και έχω αναρτήσει στα σχετικά αρχεία (βλ. δεξιά). Έχει πολύ μεγάλη σημασία να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία και όχι μόνο τα αποσπάσματα που απομόνωσαν επιλεκτικά τα περισσότερα ΜΜΕ, προκειμένου να βγάλουν «τίτλο».

Τι μας λέει λοιπόν αυτός ο χριστιανός;

Πρώτον, ότι η Ελλάδα κάνει μία αναγκαία, αλλά πρωτοφανή σε εύρος και βάθος προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής τα τελευταία δύο χρόνια και της αξίζουν συγχαρητήρια γι’ αυτό.

Δεύτερον, ότι το βάρος της προσπάθειας αυτής έχει επωμιστεί μία πολύ περιορισμένη φορολογική βάση, καθώς οι προσπάθειες της κυβέρνησης να βελτιώσει τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή έχει αποτύχει παταγωδώς.

Τρίτον, ότι για να καλύψει την αποτυχία της, η κυβέρνηση αυξάνει διαρκώς τους φορολογικούς συντελεστές και επιβάλλει έκτακτες εισφορές, οι οποίες στρέφουν εναντίον την κοινωνία και δεν έχουν ουσιαστικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Τέταρτον, ότι η κυβέρνηση τα πάει ακόμη χειρότερα στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες για να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό κλίμα για επενδύσεις και να επανέλθει η ανάπτυξη (αυτή τη φορά, χωρίς να απαιτούνται δανεικά).

Πέμπτον, ότι το κράτος απομυζά απαράδεκτα πολλούς πόρους από την κοινωνία και την οικονομία, είναι αναποτελεσματικό και δυσκίνητο. Πρέπει να γίνει μικρότερο και αποτελεσματικότερο.

Έκτον, ότι από πουθενά δεν προκύπτει από τη διεθνή εμπειρία ότι η άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών θα έχει άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα και ευεργετικές επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα. Οι οικονομικές θεωρίες του κ. Σαμαρά και των συμβούλων του επομένως είναι σε επίπεδο έκτης δημοτικού. Αν έχεις ένα διαφανές κράτος χωρίς γραφειοκρατία, μία ευέλικτη και ανοικτή αγορά εργασίας, μία αποτελεσματική δικαιοσύνη, ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα και κανόνες σταθερούς, τότε κανένας επενδυτής δεν θα παραπονεθεί επειδή ο ανώτατος φόρος εισοδήματος είναι 45% και όχι 41%. Πρώτα λοιπόν πρέπει να γίνουν όλα τ’ άλλα και μετά να μειωθούν οι συντελεστές. Σε διαφορετική περίπτωση, η μείωση των συντελεστών που προτείνει ο κ. Σαμαράς θα οδηγήσει σε άμεση εκτίναξη του ελλείμματος.

Έβδομο, ότι η έλλειψη συναίνεσης από τα πολιτικά κόμματα έχει απονομιμοποιήσει το Μνημόνιο και έχει δώσει θάρρος στους Φωτόπουλους και στους Θύμιους να βάζουν διαρκώς μπουρλότο σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Είναι επομένως αναγκαίο να βάλει η ΝΔ πλάτη και να σταματήσει να κανακεύει τις συντεχνίες.

Αυτό είναι το ζουμί της ομιλίας, αν και προτείνω και πάλι στον αναγνώστη να την διαβάσει από μόνος του και να εξάγει τα συμπεράσματά του. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ δεν διαφωνώ σε τίποτα απ’ όσα λέει. Η «τρισκατάρατη» Τρόικα με εκφράζει πολύ καλύτερα και εκπροσωπεί πολύ αποτελεσματικότερα τα συμφέροντά μου ως πολίτη, από τα δικά μας πολιτικά κόμματα. Κρίμα..


malevitis@reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου