Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Γεύσεις από Ελλάδα.

Πριν από λίγες μέρες είχα την τιμή να συμμετάσχω ως μέλος της κριτικής επιτροπής στην 1η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας που διοργάνωσε ο Δήμος Έδεσας. Το σημείο που τράβηξε το ενδιαφέρον μου ήταν ο διαγωνισμός γαστρονομίας με βιολογικά προϊόντα, ο οποίος στόχο είχε να περάσει το μήνυμα της αναθεώρησης των πρώτων υλών που βάζεις στο τραπέζι σου. Εγώ κράτησα τη φιλότιμη προσπάθεια του Δήμου να προωθήσει μια ¨οδό απόλαυσης¨ που έχει παραμεληθεί από όλους τους τουριστικούς φορείς.

Και στο δρόμο της επιστροφής, χάρη στους ατελείωτους σταθμούς διοδίων και στα οδικά έργα σε μήκος πολλών χιλιομέτρων, είχα το χρόνο να σκεφτώ ότι το καλό φαγητό είναι ο οδηγός σε ένα επιτυχημένο Σαββατοκύριακο. Έλα όμως που ο γαστρονομικός τουρισμός εξακολουθεί να φυτοζωεί στη χώρα μας. Όχι γιατί δε μπορούμε, αλλά γιατί αδυνατούμε να κατανοήσουμε ότι οι συνταγές της γιαγιάς και η τοπική κουζίνα, αξίζουν να στηριχθούν και να αναδειχθούν από τους ιδιώτες. Το ζητάει ο πελάτης. Το απαιτεί ο επισκέπτης!

Παρόλα αυτά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. ¨Φάροι¨ της ελληνικής γαστρονομίας που μπορούν να λειτουργήσουν σαν case studies για τους υπόλοιπους.

Σαντορίνη
Το ομορφότερο νησί της Μεσογείου, παρά τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του, έχει τον τρόπο να ικανοποιεί τους ουρανίσκους των γκουρμέ επισκεπτών του. Η ¨Σελήνη¨ στον Πύργο και το ¨1800¨ στην Οία, έχοντας στο πλευρό τους 11 οινοποιεία και αρκετές ακόμη συμπληρωματικές γαστρονομικές προτάσεις, συνθέτουν τον ιδανικό προορισμό για όσους την ¨ψάχνουν¨ λίγο παραπάνω!

Η Σελήνη (www.selene.gr) ιδρύθηκε το 1986 στα Φυρά με στόχο να αναδείξει τα προϊόντα που παράγει το νησί. Πλέον, το εστιατόριο λειτουργεί στο χωριό του Πύργου και μια από τις καινοτομίες του περιλαμβάνει μαθήματα μαγειρικής από τους Γιώργο Χατζηγιαννάκη και Γεωργία Τσάρα.

Το 1800 (www.oia-1800.com) πρέπει να το ζήσεις από κοντά, προκειμένου να εκτιμήσεις την αύρα που αποπνέει το ανακαινισμένο καπετανόσπιτο του 1845 ! Όταν δε θα γλείφεις τα δάχτυλα σου από τα εξαιρετικά πιάτα του μενού, θα ξερογλύφεσαι με το πανέμορφο και καλοντυμένο προσωπικό! Στα συν η κάβα του εστιατορίου που διαθέτει τις περισσότερες ελληνικές ετικέτες. Χωρίς αμφιβολία, το πιο στυλάτο εστιατόριο στην Ελλάδα!

Ευρύτερη περιοχή Αμυνταίου
Δεν είναι τυχαίο που τα καλύτερα εστιατόρια βρίσκονται σε οινοπαραγωγικές ζώνες. Ο ¨Κοντοσώρος¨ στο Ξινό Νερό και η ¨ταβέρνα του Θωμά¨ στο Σκλήθρο βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τους αμπελώνες του Αμυνταίου και μαζί με τα τοπικά οινοποιεία και το chic... Κτήμα Άλφα καταφέρνουν και προσελκύουν επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα! Μάλιστα, χάρη σε αυτούς και στην εμπορικότητα του Νυμφαίου, που στέκει σαν κορώνα στο κεφάλι τους στο Βίτσι, η περιοχή κατάφερε να αναπτύξει και παράπλευρες τουριστικές δραστηριότητες: Ιππασία, κωπηλασία στη λίμνη Ζάζαρη, το κέντρο ενημέρωσης του Αρκτούρου στον Αετό και φυσικά τα καταφύγια του λύκου και της αρκούδας.

Ο Νίκος Κοντοσώρος (www.kontosoros.gr) αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όσους το σκέφτονται να ανοίξουν γκουρμέ εστιατόριο στη μέση του πουθενά! Μαζί με το εστιατόριο, που κατάφερε να παντρέψει τις παραδοσιακές τοπικές συνταγές με την ξένη κουζίνα, λειτουργεί ξενώνας με 6 δωμάτια και ένα από τα πιο ψαγμένα κελάρια της Ελλάδας.

Η ταβέρνα του Θωμά (www.tavernathomas.gr) είναι ελάχιστα πιο προσγειωμένη δημιουργικά, αλλά ξεχωρίζει και αυτή για τις ανησυχίες των ιδιοκτητών της. Η γνωστή ατάκα τους είναι ότι: ¨στην κάβα μας θα βρεις μια διαφορετική ημέρα για κάθε ημέρα του έτους¨, σε εξαιρετικές τιμές να προσθέσω. Και όλα αυτά στο 18ο χιλιόμετρο Αμυνταίου-Καστοριάς. Χωρίς δεύτερη σκέψη η πιο οικογενειακή-γαστρονομική ταβέρνα της επαρχίας!

Χαλκιδική
Να είσαι βέβαιος ότι το αντίδοτο στην εμπορευματοποίηση του τουριστικού προϊόντος της Χαλκιδικής είναι τα εστιατόριά της. Ο Νίκος Κατσάνης και η ¨Σουσουράδα¨ του (23740 91594) στην Άφυτο κρατάνε τα σκύπτρα της τοπικής γαστρονομίας. Αν και ιδιότροπος, ο πολυμήχανος σεφ γνωρίζει πώς να σου τραβήξει την προσοχή. Δε θα σε ρωτήσει τί θα φας, αλλά θα αποφασίσει εκείνος γι’ αυτό αφού επιλέξεις το κρασί σου. Ονόματα όπως ο Γεροβασιλείου, ο Τσάνταλης, το Πόρτο Καρράς και πολλοί άλλοι φιγουράρουν στην ενημερωμένη λίστα κρασιών του στιλάτου εστιατορίου. Αφέσου λοιπόν στα μαγικά χέρια του...

Στην Ποτίδαια Χαλκιδικής λειτουργεί ένα ακόμη διαμάντι. Ίσως μια από τις καλύτερες ψαροταβέρνες στην Ελλάδα, η ¨Μαρίνα¨ (www.marina-fish.gr) δια χειρός Κωνσταντίνου Κανακάρη ενισχύει σημαντικά τις επιλογές στην περιοχή. Βραβευμένη με δύο χρυσούς σκούφους ξεχωρίζει για τη θέα της στη θάλασσα. Φυσικά δε θέλει και ρώτημα. Η πιο ρομαντική επιλογή από όλες τις προαναφερθείσες!
Πριν αναχωρήσεις από τη Χαλκιδική οφείλεις να κάνεις μια τελευταία στάση στον Πολύγυρο στη ¨Μαριγούλα¨ (www.marigoula.gr). Το οινομαγειρείο με τις τρελές ανησυχίες είναι τόσο απλό ώστε να αισθάνεσαι οικεία στο χώρο και τόσο ψαγμένο ώστε να του εμπιστευτείς την καλοπέραση του ουρανίσκου σου!

Οι μοναχικοί Καβαλάρηδες
Το ¨Άβατον¨ (photo 1,2) (23310 63635), στη συνοικία της Μπαρμπούτας στη Βέροια (photos 8), είναι ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η Ημαθία σε γαστρονομικό επίπεδο. Αν βρισκόταν στην Αθήνα θα έπρεπε να περιμένεις στην ουρά για να κλείσεις τραπέζι. Αν έπρεπε να κάνεις μια και μοναδική στάση στην Ελλάδα για φαγητό θα επέλεγες το Άβατον. Ο λόγος; Απίστευτες γεύσεις, βασισμένες σε απλές συνταγές, ντιζαϊνάτη διακόσμηση των πιάτων και τα καλύτερα γλυκά που θα δοκιμάσεις ποτέ σε εστιατόριο! Άφησε λοιπόν χώρο για 3 (τουλάχιστον) γαλατόπιτες και θα με θυμηθείς!

Άφησα τελευταίο τον ¨Πέτρινο¨ στη Φλαμουριά Εδέσσης. Όσοι έχουν φάει εκεί ξέρουν γιατί. Όσοι δεν έχουν φάει καλά θα κάνουν να ανακαλύψουν το λόγο. Ο χώρος θυμίζει μεσαιωνικό στέκι ιπποτών ή τοποθεσία μυστικών συγκεντρώσεων. Ο χαμηλός φωτισμός και το πελώριο τζάκι, που σιγοκαίει ολόκληρους κορμούς, σε προετοιμάζουν για μια ιεροτελεστία δια χειρός Σωτήρη Καρακίτση. Και το κελάρι; Ίσως το πιο κινηματογραφικό στην Ελλάδα. Τίποτα σε αυτό το εστιατόριο δεν είναι τυχαίο. Εμπιστευτείτε τον σεφ και μην παραγγείλετε από το μενού. Θα φύγετε παραμιλώντας! Στα συν τα κρασιά των αδερφών Καρακίτση που μοιάζουν έτοιμα για διεθνείς διακρίσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου