Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ξεπερνώντας την Αναβλητικότητα.

Ξεπερνώντας την Αναβλητικότητα


Όλοι είμαστε αναβλητικοί κάποιες φορές - είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Συχνά αναβάλλουμε να κάνουμε τα πράγματα που γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε για πολλούς λόγους. Σήμερα, θα μάθετε γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αναβλητικοί και πώς να ξεπεράσετε την αναβλητικότητα και να γίνετε ένα άτομο που Το-Κάνει-Τώρα.


Γιατί να Γίνετε Ένα Άτομο που Το-Κάνει-Τώρα.


Τα πιο πολύτιμα οφέλη του να είστε ένα άτομο που ασκεί τις ευθύνες του με συνέπεια περιλαμβάνουν μια βελτιωμένη εικόνα του εαυτού μας και ισχυρότερη αυτοπεποίθηση. Στην καριέρα μας, θα είμαστε πιο σεβαστοί, θα παράγουμε σε υψηλότερο επίπεδο, και θα μας προσφέρονται ευκαιρίες για πρόοδο. Στην προσωπική μας ζωή, θα απολαύσουμε πιο ουσιαστικές σχέσεις, θα είμαστε καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά μας, και θα έχουμε μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή.


Στο άλλο άκρο του φάσματος, όταν συνεχώς αναβάλλετε να κάνετε πράγματα και αδυνατείτε να ολοκληρώσετε τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις σας, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά. Οι πιο κοινές επιπτώσεις περιλαμβάνουν κατάθλιψη, ενοχή, χαμηλή παραγωγικότητα, κοινωνική αποδοκιμασία, ανεργία, μείωση των μισθών και χαμηλή αυτοεκτίμηση.


Η αναβλητικότητα είναι η αναβολή των εργασιών σε μεταγενέστερο χρόνο. Εξαιτίας της απλότητας του ορισμού, θα πίστευε κανείς η λύση είναι απλή, να κάνετε ό, τι ξέρετε πως πρέπει να κάνετε ακόμα κι αν δεν έχετε όρεξη να το κάνετε. Αλλά, δεν είναι τόσο εύκολο για πολλούς ανθρώπους.


Κοινές αιτίες της αναβλητικότητας


Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσετε την αναβλητικότητα είναι να καταλάβετε γιατί είστε αναβλητικοί. Αν δεν καταλαβαίνετε κάτι, δεν μπορείτε να το ελέγξετε. Εάν δεν μπορείτε να το ελέγξετε, δεν μπορείτε να το αλλάξετε.


Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις κύριες αιτίες της αναβλητικότητας. Σημειώστε αυτές που νιώθετε ότι βρίσκονται στη ρίζα του προβλήματός σας.

* Το να αισθάνεστε ότι μια άλλη φορά θα ήταν καλύτερα. Πιστεύετε ότι αύριο θα είστε πιο φρέσκοι και καλύτερα προετοιμασμένοι για να το κάνετε.

* Κακός προγραμματισμός. Υποτιμάτε πόση ώρα θα πάρει κάτι. Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα όταν αναλαμβάνετε άγνωστα πρότζεκτς και ευθύνες.

* Φοβάστε το αποτέλεσμα. Ο φόβος της απόρριψης ή της αποδοκιμασίας, της αποτυχίας ή ακόμα και της επιτυχίας σας εμποδίζουν να αντιμετωπίσετε τις εργασίες σας.

* Αισθάνεστε υπερφορτωμένοι. Η αποθάρρυνση, το άγχος και το στρες είναι τα αποτελέσματα από το αίσθημα της κυρίευσης και της έλλειψης ελέγχου και μπορεί να σας αναγκάσει να είστε αναβλητικοί.

* Έλλειψη αυτοπεποίθησης. Όταν έχετε χαμηλή εκτίμηση για τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας, τότε μπορείτε να αποφύγετε να αποδεχτείτε/να κάνετε μια εργασία που σας έχει ανατεθεί.

* Η κακή συγκέντρωση. Σας είναι δύσκολο να παραμείνετε εστιασμένοι σε μία εργασία έως ότου ολοκληρωθεί.

* Νιώθετε άβολα. Έχετε την τάση να αναβάλλετε τις δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε ότι τεντώνεστε πέρα από αυτό που έχετε κάνει στο παρελθόν. Προτιμάτε να παραμένετε στη ζώνη άνεσής σας.

* Ανεπαρκές κίνητρο. Το αποτέλεσμα δεν είναι πραγματικά σημαντικό για εσάς, έτσι δεν έχετε κίνητρο για να ξεκινήσετε το πρότζεκτ.

* Εκπληρώνοντας τις πεποιθήσεις σας. Πιστεύετε ότι είστε αναβλητικός, επομένως ανταποκρίνεστε στις προσδοκίες σας.


Μέθοδοι για Υπερνίκηση της Αναβλητικότητας


Μόλις εντοπίσετε την αιτία της αναβλητικότητας σας, θα πρέπει στη συνέχεια να προσδιορίσετε μία ή περισσότερες λύσεις που θα σας επιτρέψουν να πάρετε τον έλεγχο των ευθυνών και των υποχρεώσεων σας και να τις κάνετε εγκαίρως. Εδώ είναι μερικές λύσεις που θα μας βοηθήσουν όλους να είμαστε πιο πειθαρχημένοι στο να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε.

* Να είστε ξεκάθαροι για το τι είναι σημαντικό για εσάς. Βεβαιωθείτε ότι τα πράγματα που επιδιώκετε να κάνετε είναι πράγματα που είναι πολύ σημαντικά για εσάς. Στη συνέχεια, αφιερώστε το χρόνο σας για να τα επιδιώξετε λέγοντας όχι στα πράγματα που δεν είναι σημαντικά.

* Πιστέψτε ότι μπορείτε. Αρνηθείτε να πιστέψετε κάτι αρνητικό για τον εαυτό σας ή τις ικανότητές σας. Είστε μια καταπληκτική δημιουργία. Υιοθετήστε τη στάση ότι μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε βάλετε το μυαλό σας, επειδή μπορείτε.

* Εργασία από ιεραρχημένη λίστα καθημερινών προτεραιοτήτων. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεπεράσετε την αναβλητικότητα είναι να οργανωθείτε και να αρχίσετε να τηρείτε μία ιεραρχημένη λίστα προτεραιοτήτων. Αφού ολοκληρώσετε τη λίστα σας, δεσμευτείτε με τον εαυτό σας ότι θα δουλέψετε τη λίστα με σειρά προτεραιότητας και δε θα παρακάμψετε κάποια εργασία.

* Σπάστε τα μεγάλα πρότζεκτς σε σε μικρά διαχειρίσιμα κομμάτια. Εάν έχετε να ολοκληρώσετε ένα πρότζεκτ, ξεκινήστε σπάζοντάς το σε μικρά κομμάτια. Όταν όλα τα επιμέρους στοιχεία έχουν εντοπιστεί, βάλτε τα σε μια λογική σειρά προτεραιότητας και να ξεκινήσετε.

* Μάθετε πώς να σχεδιάζετε και να οργανώνετε πρότζεκτς. Όταν έχετε ένα πρότζεκτ που θα απαιτήσει μία ή περισσότερες ώρες από το χρόνο σας, δεσμεύστε το χρόνο αυτό στο πρόγραμμά σας για να δουλέψετε σ'αυτό το πρότζεκτ. Αυτό σας επιτρέπει να επικεντρωθείτε στην εργασία σας χωρίς περισπασμούς.

* Κάνετε τα εύκολα πράγματα. Ξεκινήστε κάνοντας τα εύκολα πράγματα που θα χτίσουν την αυτοπεποίθησή σας, όπως είναι να απαντήσετε στα email σας, να πετάξετε τα σκουπίδια και να φτιάξετε το κρεβάτι. Καθώς θα χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας κάνοντας τα μικρά πράγματα, θα αισθανθείτε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και κίνητρο για να κάνετε τα μεγαλύτερα πράγματα.

* Πιέστε τον εαυτό σας έξω από τη ζώνη άνεσής σας. Όπως είπε ο Dale Carnegie: «Κάνετε αυτό που φοβάστε να κάνετε και συνεχίστε να το κάνετε ... ότι είναι ο γρηγορότερος και ασφαλέστερος τρόπος που έχει ανακαλυφθείτε ποτέ για να κατακτήσετε τον φόβο."

* Ενθαρρύνετε τον εαυτό σας. Όταν πιέζετε τον εαυτό σας να κάνετε κάτι που ξέρετε ότι πρέπει να κάνετε, αλλά δεν έχετε όρεξη να το κάνετε, συγχαρείτε τον εαυτό σας. Γίνετε ο μεγαλύτερος θαυμαστής σας.

* Δεσμευτείτε να ξεπεράσετε την αναβλητικότητα. Αν θέλετε πραγματικά να κερδίσετε τη μάχη της αναβλητικότητας για να εξελίξετε τη ζωής σας προσωπικά και επαγγελματικά και να βελτιώσετε τον τρόπο που βλέπετε και νιώθετε για τον εαυτό σας, αναλάβετε τη δέσμευση ότι θα γίνετε ένα άτομο που Το-Κάνει-Τώρα.

Η Πρόκλησή Μου


Εκτυπώστε αυτό το μάθημα και και μελετήστε το. Αφιερώστε λίγο ήσυχο χρόνο για να σκεφτείτε γιατί είστε αναβλητικοί και τι οδήγησε στο πρόβλημα. Όταν αισθάνεστε ότι είστε σαφείς σχετικά με τους λόγους σας, γράψτε τα βήματα που δεσμεύεστε να κάνετε για να ξεπεράσετε την αναβλητικότητα. Τότε πιέστε τον εαυτό σας πιο σκληρά απ' ότι τον έχετε πιέσει ποτέ να κάνετε τα πράγματα που ξέρετε ότι πρέπει να κάνετε όταν θα πρέπει να τα κάνετε. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά, με εστίαση και αποφασιστικότητα, μπορείτε να το κάνετε.


Επειδή η αναβλητικότητα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, είναι προς το συμφέρον σας να αναλάβει δράση σήμερα. Να μην αναβάλλετε την κατάκτηση της αναβλητικότητά σας.


Έχετε αντιμετωπίσει την αναβλητικότητα; Τι σας έχει βοηθήσει να κερδίσετε τη μάχη με την αναβλητικότητα; Παρακαλούμε μοιραστείτε τις ιδέες σας στα σχόλια παρακάτω:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου