Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ωδή στο σουβλάκι.

ΜΕΝ 24


Το σουβλάκι έχει μεγαλώσει γενιές ελλήνων και πολύ πιο γερά παιδιά από το Νουνού. Από διαιτητικής άποψης τα περιέχει όλα και συμφέρει. Γι’ αυτό το MEN 24 παρουσιάζει τα καλύτερα, τα πιο υγιεινά, τα πιο περίεργα, τα πιο μεγάλα και τα σουβλάκια που μας έχουν μείνει αξέχαστα.


Αν το κράτος λειτουργούσε σωστά θα έπρεπε να έχει προβλέψει ειδικές φοροαπαλλαγές. Αν ο Λόρδος Σάντουιτς είχε βγει και λίγο εκτός Αγγλίας θα είχε αλλάξει το όνομα του σε Λόρδος Σουβλάκι και τώρα δεν θα μας είχαν πρήξει οι αλυσίδες τροφίμων με τα ξενόφερτα μπέργκερ. Γιατί όλα αυτά;

Το σουβλάκι, όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο είναι μια από τις πιο διαιτητικά ισορροπημένες τροφές. Τα έχει όλα και συμφέρει: Υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και ως εκ του κρέατος θειαμίνη, νιασίνη και βιταμίνη B12. Αναλόγως το γέμισμα μπορεί να περιέχει διάφορες άλλες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά.

Κάθε σουβλάκι μπορεί να περιέχει από 250 μέχρι 550 θερμίδες. Προφανώς, η διαφορά οφείλεται στον τρόπο παρασκευής. Περαιτέρω, το μοναδικό πρόβλημα με τα σουβλάκια είναι η χοληστερίνη. Αναλόγως το κρέας που χρησιμοποιείται μπορεί να περιέχει μέχρι και 100 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια - και με τον τρόπο που παρασκευάζεται στα συνοικιακά σουβλατζίδικα - κορεσμένα λίπη. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει μια αρνητική φήμη.

Πως γίνεται πιο υγιεινό

Ωστόσο, το να γίνει ένα σουβλάκι από μνημείο λίπους σε παράδειγμα διατροφής είναι το μόνο εύκολο. Παρά τα αρνητικά σχόλια του μπλογκ «Όξινη Ντροπή» που χαρακτηρίζει σανδαλοφορούσες, όσους είναι λίγο πιο απαιτητικοί, στην παραγγελία πρέπει να γνωρίζετε ότι αν προσέξετε και επιμείνετε λίγο μπορείτε να φάτε υγιεινό σουβλάκι και στη γειτονιά σας. Δεδομένου ότι οι τηγανητές πατάτες, οι τηγανητές πίτες και τα ολόκληρα κομμάτια λίπους είναι το πρόβλημα, υπάρχουν δυο επιλογές.

Το σουβλάκι της σανδαλοφορούσας

Προτιμήστε κοτόπουλο στήθος, ζητήστε πίτα στα κάρβουνα και χωρίς πατάτες. Σίγουρα θα κάνετε τα «πατσοκοίλια» στην ουρά πίσω σας έξαλλους, αλλά η υγεία σας έχει περισσότερη σημασία. Ειδικότερα για τις πατάτες δεν τις χρειάζεστε αφού η πίτα είναι ούτως ή άλλως μια επαρκής πηγή υδατανθράκων. Αλλιώς DIY.

Suvlaki Do It Yourself

Το σουβλάκι μπορεί να γίνει πιο υγιεινό αν το φτιάξετε μόνοι σας ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις τηγανητές πατάτες με φούρνου, με πουρέ ή ρύζι. Επίσης το χοιρινό ή βοδινό κρέας με κοτόπουλο ή ακόμη και με θαλασσινά. Τέλος, μπορείτε να βάλετε διαιτητικό γιαούρτι αντί για τζατζίκι ή ακόμα να παρασκευάσετε εσείς τζατζίκι με λάιτ γιαούρτι. Και πάμε τώρα στις περίεργες συνταγές.

Το μεξικάνικο

Η συνταγή αυτή έρχεται κατευθείαν από τη χώρα της τεκίλα και της σιέστα. Δεν ξέρω αν μας έχουν αντιγράψει, αλλά όπως και να έχει είναι η πιο υγιεινή από όλες. Αντί για κρέας στο καλαμάκι μπαίνουν κομμάτια γαρίδας εναλλάξ με κολοκυθάκια. Για περισσότερη γεύση τα καλαμάκια μαρινάρονται από τρεις έως δώδεκα ώρες σε μείγμα από καρυκεύματα και μετά ψήνονται αλειμμένα με φρέσκο λαδολέμονο ανακατεμένο με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Το ψήσιμο τελειώνει όταν αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες και τα υπόλοιπα, κατά τα γνωστά.

Της καλής κοινωνίας

Εδώ μιλάμε για γκουρμέ διατροφή σε όλο της το μεγαλείο. Αντί για τις θανατηφόρες προτηγανισμένες πατάτες, η συνταγή περιλαμβάνει την προσθήκη μισού ποτηριού ρυζιού βρασμένο με σκέτο αλάτι. Το ρύζι πρέπει να είναι σπυρωτό και συνδυάζεται άψογα με γιαούρτι ή τζατζίκι. Όσοι έχετε δοκιμάσει ντολμαδάκια ή ρύζι με γιαούρτι μπορείτε να καταλάβετε τη γεύση. Επιπλέον τα καλαμάκια προετοιμάζονται απλά χωρίς μαρινάρισμα και ψήνονται στο γκριλ αφού τα αλείψετε με ελαιόλαδο και μυρωδικά.

Το νηστικό αρκούδι

Η πιο αυθεντική εκπομπή μαγειρικής στην ελληνική τηλεόραση έχει καταθέσει και αυτή την εμπειρία της στη βιβλιογραφία γύρω από το σουβλάκι. Η συνταγή απλή: Μισό κιλό χοιρινό μαρινάρεται για οχτώ ώρες αλλά πολίτα. Δηλαδή μπαχαρικά, λευκό πιπέρι και μοσχοκάρυδο μαζί με ελαιόλαδο, όλα σε μια μπασίνα. Κατόπιν, περνάμε τα κομμάτια σε πεσσούς (ξυλάκια) και τα ψήνουμε στο γκριλ. Στο τέλος, μπαίνει η αλατορίγανη και το λαδολέμονο. Αντί για ρύζι ή πατάτες, προτείνεται πουρές. Για την προετοιμασία του πουρέ απευθυνθείτε στη μαμά ή στο site της εκπομπής.

Αυτά που θα θυμόμαστε για πάντα

Ο Κάβουρας

Εδώ δεν μιλάμε για πολίτικο, αλλά για πολιτικό σουβλάκι και μάλιστα οικουμενικής προσέγγισης. Πριν την αναμόρφωση της πλατείας των Εξαρχείων, ο Κάβουρας ήταν το μοναδικό σημείο ανάμιξης μεταξύ αναρχοαυτόνομων στοιχείων και του φοιτηταριού από τα προάστια και την επαρχία. Η δημοκρατία στα καλύτερά της. Από τότε όμως έχουν περάσει χρόνια. Τα καφέ της πλατείας «γυαλίστηκαν» ενόψει Ολυμπιακών, η αστυνομική παρουσία στους γύρους δρόμους έγινε πιο έντονη και η πλατεία γέμισε με πλανόδιους που πουλάνε cd, εκνευριστικά μαγνητάκια κ.α. Το μοναδικό που μένει να θυμίζει την "παλιά" πλατεία είναι ο Κάβουρας.

Τα Γουρουνάκια

Εδώ μιλάμε για το ακριβώς αντίθετο. Μπουρζουά σουβλάκι από τα γεννοφάσκια του. Δεν ξέρω πόσα χρόνια μετράνε τα Γουρουνάκια στην Κηφισιά, αλλά η περιποίηση, όσο θυμάμαι, περιελάμβανε λαδόκολλα, μεταλλικό νερό και κολονάτα ποτήρια. Οι τιμές φυσικά κολονάτου ποτηριού και όχι λαδόκολλας. Πάντως η γεύση ήταν εγγύηση και ως εκ τούτου ρισπέκτ.

Τα Καστρινά

Όσοι στερεοελλαδίτες έχουν κατέβει Ηράκλειο θα γνωρίζουν σίγουρα σε τι αναφέρομαι. Εκτός από την ταμπέλα για Χανιά, στο Ηράκλειο της Κρήτης αξιοθέατο αποτελούν κάτι γιγάντιοι γύροι με ένα ντάτσουν πατάτες ο καθένας. Στην Κρήτη δεν τσιγκουνεύονται ούτε τα υλικά ούτε τις ποσότητες -αυτό ισχύει και για τις ταβέρνες-. Οι γύροι του Κάστρου λοιπόν μπορεί να μη διεκδικούν δάφνες ιδιαιτερότητας αλλά στο μέγεθος δεν παίζονται.

Τιμής ένεκεν - Παγδατής

Ο Μάρκος Παγδατής έγραψε ιστορία με τη συμμετοχή του στον τελικό του Αυστραλιανού όπεν και το ελληνικό εστιατόριο «Σταλακτίτες» στη Μελβούρνη φρόντισε να την καταγράψει σε λαδόκολλα. Οι «Σταλακτίτες» είναι το εστιατόριο που πήγαινε ο Μάρκος μετά τους αγώνες για την καθιερωμένη του «γουρουνιά» και από τότε το Σουβλάκι Παγδατής έχει κάνει θραύση στην ελληνική κοινότητα. Φέτος, ο Μάρκος πολύ δύσκολα θα φτάσει τελικό, αφού αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, θα χρειαστεί να συναντήσει το Φέντερερ στα προημιτελικά. Πάντως το σουβλάκι Παγδατής θα τη σηκώσει την κούπα σε μερικές μέρες ασχέτως αποτελέσματος.

Tο πρώην μεγαλύτερο - Γύρω Γύρω Όλοι

Το ρεκόρ για το μεγαλύτερο σουβλάκι στον κόσμο κατείχε για αρκετά χρόνια το σουβλατζίδικο «Γύρω Γύρω Όλοι» στα Χανιά, με αναγνώριση μάλιστα από το Guiness World Records. Το ίδιο σουβλατζίδικο ήταν και το πρώτο γνωστό στην Ελλάδα που έπαιρνε παραγγελίες μέσω e-mail. Τελευταία όμως μαθαίνουμε ότι το ρεκόρ έχει αποσπάσει ένας Λιβανέζος από το Όλμπουρι της Αυστραλίας. Το σουβλάκι που έφτιαξε έχει μήκος 8 μέτρα και βάρος 450 κιλά. Ντροπή και αίσχος. Αυτό το ρεκόρ πρέπει να το διεκδικήσουμε πίσω.

Και μια ωδή στο σουβλάκι

Θυμάμαι, ως τώρα να τα ‘ναι, το μάστορα τον ψήστη
Που ετοίμαζε μια συνταγή, παλιά, χαμένη στους αιώνες
Πλάι ορθός σε ψησταριές και κάρβουνα αναμμένα
Να λέει με μια βραχνή φωνή σε όλους τους θαμώνες

Ετούτο το σουβλάκι εδώ που βλέπεις να τυλίγω
Γενιές ολόκληρες ελληνικές με αυτό έχουν μεγαλώσει…

Πηγές: Το σουβλάκι της Λωξάνδρας, Sintages.gr, Το νηστικό αρκούδι, Wikipedia, Όξινη Ντροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου