Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Ekobanken: Η εναλλακτική τράπεζα.

Ekobanken: Η εναλλακτική τράπεζα
Αύξηση κερδών εν μέσω κρίσης και άψογο κοινωνικό και οικολογικό προφίλ χαρακτηρίζουν την Ekobanken· τη μικρή σουηδική συνεταιριστική τράπεζα, όπου οι καταθέτες επιλέγουν πώς θα επενδυθούν τα χρήματά τους.

Της ΤΟΥΣΑΣ ΖΑΠΠΑ

Θα μπορούσε να είναι η λύση στην οικονομική κρίση ή υπόδειγμα εναλλακτικής επενδυτικής επιχείρησης. Θα μπορούσε επίσης να είναι πρότυπο οικολογικής συμπεριφοράς ή κοινωνικής προσφοράς. Το σίγουρο είναι ότι μια τράπεζα, που στον ισολογισμό της δημοσιεύει και το οικολογικό της αποτύπωμα (εκπομπές CO2), είναι αναμφίβολα διαφορετική. Η Ekobanken, που δημιουργήθηκε το 1998 και λειτουργεί ως συνεταιριστική με 1.300 μέλη, είναι ακριβώς ό,τι υποδηλώνει το όνομά της: μια τράπεζα που δίνει δάνεια μόνο για οικολογικά ή κοινωνικά δίκαια προγράμματα. Και παρόλο που το μέγεθός της είναι μικρό σε σχέση με άλλα τραπεζικά μεγαθήρια, εκείνο που την καθιστά άξια σχολιασμού είναι ότι όχι μόνο δεν έχει πληγεί από τη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά κάθε χρόνο αυξάνει συστηματικά τα κέρδη της σε ποσοστό 15 έως 20%! Μια αξιοζήλευτη άνοδο που δικαιολογείται, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλό της Kristoffer Luthi, «πρώτον, επειδή ο κόσμος νιώθει ανασφάλεια για τις καταθέσεις που έχει στις άλλες τράπεζες. Και, δεύτερον, επειδή κάποιοι έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται τι συμβαίνει με τα χρήματά τους: πώς τα διαχειρίζονται και τι κάνουν με αυτά».

Πάνω από όλα το κοινό καλό

Στην προκειμένη περίπτωση, η τοποθέτηση των χρημάτων της Ekobanken σε μετοχές, ομόλογα και τίτλους εταιρειών που προβάλλουν κοινωνικές, πολιτικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες, είναι μια επένδυση που αποδίδει. Και σύμφωνα με το στέλεχός της, «το θέμα δεν είναι απλώς να έχεις αίσθηση της οικονομίας και να γνωρίζεις πώς να διαχειρίζεσαι έναν χρηματοοικονομικό οργανισμό. Πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από αυτό: είναι να αλλάζεις το μυαλό των ανθρώπων, να αλλάζεις την αίσθηση του χρήματος και να είσαι μια φωνή στην κοινωνία που δείχνει ότι είναι δυνατόν να διαφοροποιήσεις τα πράγματα».

Και όπως τονίζει, «το πιο σημαντικό και ταυτόχρονα πιο απλό για μια τράπεζα είναι να έχεις επίγνωση ότι διαχειρίζεσαι τα λεφτά άλλων ανθρώπων, όχι τα δικά σου. Γι' αυτό και υπάρχει απόλυτη διαφάνεια προς τους καταθέτες». Συγκεκριμένα, ο απολογισμός κάθε χρονιάς εξηγεί το σκεπτικό με το οποίο χορηγήθηκαν τα δάνεια, δίνει σχέδια, φωτογραφίες και παραδείγματα προγραμμάτων που έχουν υλοποιηθεί και δημοσιεύει τον πλήρη κατάλογο με τα χρηματικά ποσά και τους δανειοδοτούμενους. Πέρα από αυτό, ο κάθε καταθέτης -που είναι συνήθως και μέλος της συνεταιριστικής τράπεζας- έχει δικαίωμα να επιλέξει το σκοπό για τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματά του- το πού δηλαδή θα επενδυθούν. Με αυτό τον τρόπο, επηρεάζει τον τρόπο διαχείρισης των οικονομιών του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η τράπεζα.

Η άλλη πρόταση

Τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται σε ένα -πρώην- αγρόκτημα 50 χλμ. έξω από τη Στοκχόλμη, στο γραφικό χωριό Jama (με 700 κατοίκους). Με προσωπικό υψηλού επιπέδου, η Ekobanken έχει επαφές με αντίστοιχες «ηθικές» τράπεζες σε Νορβηγία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία και Ισπανία. Τα δάνεια που δίνει αφορούν κυρίως Σουηδούς πολίτες, αν και υπάρχουν και κάποια προγράμματα στο εξωτερικό. Oσο για τις χρηματοδοτήσεις της, αυτές ποικίλλουν: μπορεί να αφορούν ένα αγρόκτημα βιολογικών προϊόντων, μια εταιρεία οικολογικών ρούχων, ένα σχολείο σε μια κοινότητα μέχρι ένα βιολογικό αρτοποιείο, μια βιοδυναμική φάρμα, μια εταιρεία συσκευών εξοικονόμησης ενέργειας ή ακόμη κι ένα ιατρείο.

Πού πηγαίνουν τα χρήματα

H Ekobanken, που δουλεύει με πολύ χαμηλό κέρδος, μόλις 2,2%, δεν στηρίζεται στη διατραπεζική αγορά, αλλα στις καταθέσεις των πελατών της. Το ποσό αυτό, που το 2009 άγγιξε τα 39 εκατ. ευρώ, χρησιμοποιείται για να χρηματοδοτηθούν οργανώσεις και μεμονωμένα άτομα, που έχουν έναν οικολογικό ή κοινωνικό σκοπό. Γι' αυτό και η τράπεζα έχει ήδη δημιουργήσει τομείς στους οποίους εντάσσεται το κάθε δάνειο. Οι τομείς αυτοί είναι:
Οικολογία: Δάνεια για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, οικολογική και βιοδυναμική γεωργία, έρευνα και άλλα περιβαλλοντικά έργα.
Υγεία: Χρηματοδοτούνται προγράμματα φροντίδας ηλικιωμένων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες, εναλλακτική ιατρική, κοινωνικά προγράμματα κ.λπ.
Παιδιά και νέα γενιά: Για ανεξάρτητα ή ειδικά σχολεία, οργανώσεις για παιδιά, ξενώνες νεότητας κ.λπ.
Πολιτισμός: Καλλιτεχνικά σχέδια, σχολεία, επιμόρφωση ενηλίκων κ.λπ.

Πληροφορίες: www.ekobanken.se

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου