Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Φωτοβολταϊκά, τα πιο φθηνά

Φωτοβολταϊκά, τα πιο φθηνά
Μικρότερο το κόστος τους από την πυρηνική ενέργεια ή την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, που καλύπτουν περίπου το 90% της παραγωγής στις ΗΠΑ «E» 31/7


Μπροστά σε μια «ιστορική καμπή» βρίσκεται ο τομέας της ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση Αμερικανών επιστημόνων, αποσπάσματα της οποίας αναδημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Οπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της σχετικής έκθεσης του Πανεπιστημίου του Ντιουκ στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά τα φωτοβολταϊκά στοιχεία για την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο είναι πιο φθηνά από την πυρηνική ενέργεια ή την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της έρευνας που επικεντρώθηκε στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, το κόστος της ενέργειας από φωτοβολταϊκά έχει πέσει στα 0,16 δολάρια ανά κιλοβατώρα! Πρόκειται για μια «ιστορική ανατροπή» σε μια πολιτεία όπου τα φωτοβολταϊκά στοιχεία αποτελούσαν πριν από μόλις λίγα χρόνια «την πιο ακριβή μορφή εναλλακτικής ενέργειας», τονίζουν οι ερευνητές.

Σημαντικό στοιχείο για τη βαρύτητα της μελέτης της αποτελεί το γεγονός πως οι επιστήμονες συνυπολόγισαν πολλούς «έμμεσους» παράγοντες ανάμεσα στους οποίους είναι η φορολογία και οι επιδοτήσεις.

Η πτώση του κόστους, όπως αναφέρουν, είναι εμφανής ακόμα και σε πολιτείες χωρίς μεγάλα ποσοστά ηλιοφάνειας. Ετσι, καταλήγουν, στις νοτιοδυτικές πολιτείες το κόστος της ηλιακής ενέργειας θα είναι ακόμη πιο χαμηλό από αυτό που υπολογίζεται στην έκθεση.

Τα στοιχεία της μελέτης, που υπογράφουν οι Τζον Μπλάκμπουμ και Σαμ Κάνινγκχαμ, δείχνουν επίσης πως τα τελευταία χρόνια το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων ανεβαίνει συνεχώς, την ώρα που το αντίστοιχο κόστος εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών στοιχείων μειώνεται. Οπως επισημαίνεται, ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στοιχίζει περίπου 10 δισ. δολάρια, ενώ οι καθυστερήσεις στην κατασκευή του και ο επισφαλής σχεδιασμός έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους για τους φορολογουμένους πολύ πριν αρχίσει να λειτουργεί ο αντιδραστήρας.

Μείωση 50%
Αντίθετα, τα φωτοβολταϊκά στοιχεία είναι πιο φθηνά στην κατασκευή τους -το κόστος τους έχει μειωθεί κατά περίπου 50% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία- και είναι πολύ πιο αποδοτικά. Επιπλέον, η ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση για τα φωτοβολταϊκά αποτελεί άλλον έναν παράγοντα που συμβάλλει στη σταδιακή μείωση των τιμών.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης χαρακτηρίζονται «κρίσιμα» σε μια περίοδο κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, προσπαθεί να πείσει το κογκρέσο για τη νέα περιβαλλοντική στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Οπως επισημαίνεται στη νέα μελέτη, το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας στις ΗΠΑ -συγκεκριμένα το 70% του συνόλου- παράγεται από ορυκτά καύσιμα, ενώ η συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στις ανάγκες της χώρας περιορίζεται στο 20%. Ωστόσο, επισημαίνουν οι ειδικοί, η έκθεση θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και στην Ευρώπη, όπου πολλές χώρες πραγματοποιούν νέα στροφή προς την πυρηνική ενέργεια τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου