Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΒΕ

ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΒΕ

Επιθετικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για να αντληθούν έσοδα 11 δισ. ευρώ έως το 2013 (αντί για 1 δισ. ευρώ ετησίως που προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός) με στόχο να μειωθεί εντυπωσιακά το χρέος και έτσι να αναστραφεί το κλίμα έναντι της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές, αναμένεται να συστήσει το...
ΙΟΒΕ τη Δευτέρα, στο πλαίσιο σχετικών μελετών που παρουσιάζει για το μνημόνιο... Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα παρουσιασθούν, ακόμη και αν δεν ληφθούν μέτρα, οι προβλέψεις της τρόικας για την εξέλιξη του χρέους θεωρούνται πολύ απαισιόδοξες, αφού η πραγματικότητα είναι κάπως καλύτερη.
Ο δείκτης-κλειδί
Υπολογίζεται ότι το χρέος, δηλαδή ο δείκτης κλειδί για να καταφέρει η Ελλάδα να βγει ξανά για δανεισμό στις αγορές, δεν πρόκειται να αυξηθεί μετά το 2011 (έως και το 2013 προβλέπει η τρόικα), αλλά θα αρχίσει να υποχωρεί σε επίπεδα κάτω του 130% του ΑΕΠ το 2013. Εκτιμάται μάλιστα ότι αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές, στηριχθεί η ανάπτυξη και γίνουν «επιθετικές» αποκρατικοποιήσεις και πωλήσεις περιουσίας του Δημοσίου, τότε το χρέος θα βρεθεί κάτω από το 120% του ΑΕΠ το 2013 και στο 87% του ΑΕΠ, το 2020.
Το ΙΟΒΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συστήσει επιθετική πολιτική στο πεδίο του χρέους για να αλλάξει το διεθνές κλίμα με όχημα τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, περιλαμβανομένων κρατικών τραπεζών αλλά και μεγάλων εισηγμένων κρατικών εταιρειών. Εκτιμάται ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες προσέλκυσης επενδυτών στον τραπεζικό κλάδο, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στην υγεία, στη διαχείριση των απορριμμάτων και των υδάτινων πόρων εφόσον ακολουθηθεί πολιτική εξωστρεφής και φιλική προς το ξένο κεφάλαιο.
Η ανάπτυξη
Οι μετρήσεις που έχουν γίνει από τον ερευνητή του ΙΟΒΕ Νίκο Καραβίτη, δείχνουν ότι αν η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια είναι έστω 1% υψηλότερη από αυτή που επισήμως υπολογίζεται, τότε το χρέος μειώνεται το 2020 στο 100%, δηλαδή στο επίπεδο του 2001, όταν μπήκαμε στην ΟΝΕ. Εκτιμάται ότι αυτό είναι εφικτό αφού η τρόικα δεν έχει αποτιμήσει το όφελος από την υλοποίηση και επέκταση των διαρθρωτικών αλλαγών και των δημοσιονομικών μέτρων που ήδη έχουν προγραμματισθεί, αλλά δεν έχουν αποτιμηθεί (π.χ. για τη φοροδιαφυγή).
Επιπλέον σε άλλη μελέτη που θα παρουσιαστεί από τον ερευνητή Νίκο Ζόνζηλο, εκτιμάται ότι με την πλήρη απελευθέρωση των «κλειστών» αγορών προϊόντων και υπηρεσιών το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί επιπλέον κατά 17%, οι μισθοί κατά 12,2% και οι εξαγωγές κατά 10,5%. Περιγράφεται ένα αναξιοποίητο «απόθεμα» που έχει η οικονομία της Ελλάδος, το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει την έξοδο από την κρίση, αυξάνοντας κατά 1,3%, όπως υπολογίζεται, μακροχρόνια το μερίδιο της εργασίας στο σύνολο του παραγόμενου εισοδήματος.
Στην εκδήλωση «Το Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής και οι Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας», που οργανώνει αύριο το ΙΟΒΕ, θα μιλήσουν πέρα από τους ερευνητές και ο πρόεδρος Μιχαήλ Κορτέσης και ο γενικός διευθυντής Γιάννης Στουρνάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου