Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Υπάρχει και θετική πλευρά

Του Αγγελου Σταγκου

Ισως επειδή μπουχτίσαμε από τόση μαυρίλα πολλούς μήνες τώρα, ενδεχομένως γιατί αυτή η εποχή του χρόνου επιτρέπει τη χαλάρωση και ευνοεί την καλή διάθεση, μπορεί και λόγω της έκθεσης του ΟΟΣΑ που βλέπει υπό προϋποθέσεις φως στην άκρη του τούνελ, αλλά οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι στην Ελλάδα της καθημερινότητας που διαμορφώνουν οι αγριωποί ιδιοκτήτες των ταξί, συμβαίνουν πράγματα που επιτρέπουν κάποια αισιοδοξία. Ιδιαίτερα αν ξεχάσουμε προς στιγμήν το αναπάντητο ερώτημα που βασανίζει αρκετούς από εμάς, αν δηλαδή φταίνε οι δομές, το σύστημα και οι νόμοι, που φτάσαμε ως χώρα στο σημείο που βρισκόμαστε, ή αν φταίνε οι άνθρωποι, καθώς ουσιαστικά το πρόβλημα προέρχεται από το DNA μας...

Παίρνοντας και μόνο την ειδησεογραφία που κόσμησε τις σελίδες των εφημερίδων τις δύο πρώτες ημέρες του Αυγούστου, μπορούμε να σημειώσουμε τη θριαμβευτική καλλιτεχνική και οικονομική επιτυχία των παραστάσεων του Ριχάρδου του Γ΄ στην Επίδαυρο. Και αν αυτή οφείλεται σε ξένους καλλιτέχνες, ας αναφερθούμε στην επιτυχία της έκθεσης «Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο» στην Οξφόρδη, ή ακόμη και στο δειλό, αλλά ελπιδοφόρο ξύπνημα από τον λήθαργο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Παράλληλα, μπορούμε να θυμηθούμε ότι πρόσφατα το Μετσόβιο Πολυτεχνείο αναδείχθηκε 17ο ερευνητικό ίδρυμα στην Ευρώπη και μόλις στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής» γίνεται αναφορά στον επιχειρηματία Ν. Παπαδημητρίου που επιβραβεύει αριστούχους από διάφορα νησιά κυρίως.

Αλλά και στον επιχειρηματικό τομέα υπάρχουν θετικά δείγματα. Κάθε τόσο γίνονται γνωστές επιχειρήσεις σε περιοχές της Ελλάδας που λειτουργούν υποδειγματικά και προσπαθούν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους πέρα από τα σύνορα. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι οι εξαγωγές της χώρας είναι ακόμη σχετικά μικρές, αλλά παρουσιάζουν σημαντική άνοδο εδώ και αρκετούς μήνες. Προσθέτοντας, δε, και τον τουρισμό στον εξαγωγικό κλάδο, αφού φέρνει ευρώ και συνάλλαγμα, διαπιστώνεται ότι και εκεί γίνεται προσπάθεια προσαρμογής για να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία, παρά τα προβλήματα που προκαλούν κάθε τόσο συντεχνίες και κόμματα. Αρκετοί είναι οι ξενοδόχοι που έχουν ρίξει τις τιμές και είναι ενδεικτική η κοινή προσπάθεια βελτίωσης με ελληνικά προϊόντα του πρωινού που προσφέρουν στους πελάτες. Ολα αυτά δεν σηματοδοτούν θεαματικά βήματα βελτίωσης. Οι συνήθειες και οι αντιστάσεις προσαρμογής στην πραγματικότητα που έχει ανακύψει συνεχίζουν να είναι ισχυρές. Ωστόσο, αποτελούν ενδείξεις ότι υπάρχουν οάσεις και, κυρίως, ότι ο ασθενής συνεχίζει να έχει παλμό ζωής. Χρειάζεται βέβαια τη βοήθεια της κρατικής μηχανής και εκεί είναι το στοίχημα ώστε τα θετικά παραδείγματα να πολλαπλασιαστούν και κάποια στιγμή να αποτελέσουν τον κανόνα. Η διαδικασία θα είναι αργή, δεν θα είναι γρήγορη, αλλά έστω και για ψυχολογικούς λόγους, είναι καλό κάθε τόσο να βλέπουμε και να προβάλλουμε την καλή όψη των πραγμάτων. Για να μη μαραζώσουμε, αν μη τι άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου